Knjige

 

– hrvaščina:  POVRATAK S ONE STRANE

Jedan dio kozmičke kapsule, koji je snimljen u računalu, koje se nalazi u mojoj glavi i koje se zove Mozak, mirovao je stoljećima, možda i tisućljećima. Ali dana 26.11.2012 , neka viša sila je probudila i upalila program, koji je iz Mozga poslao svog glasnika, da zaustavi moje Srce. Vjerujem medicinskim statistikama koje kažu, da se Srce iz nepoznatih razloga zaustavi kod 1-2 osobe na 1000 stanovnika.

Ako se to dogodi, čovjeka je moguće spasiti samo ako pomoć stigne najkasnije za pet minuta, inače nastupi konačna smrt. Poslije tog vremena moždane stanice počnu propadati, jer ostanu bez krvi.

Kada se je moje Srce zaustavilo otišla sam na drugu stranu, tamo gdje je drugi svijet. Tamo me je dočekala moja majka i bila uz mene cijelo vrijeme, dok sam bila u komi. Kada je obuhvatila svojim mekanim rukama moje lice i pitala me, da li se želim vratiti nazad, tog sam trenutka još uvijek imala mogućnost izbora: ostati na onoj strani ili se vratiti. U mom životu je zadnjih 25 godina bilo toliko bolnih trenutaka, da je bilo teško odlučiti i vratiti se u svoj zemaljski svijet.

Spoznaja, da sam na ovoj strani ostavila neriješene situacije, koje bi morali rješavati oni koji ih nisu stvorili, obvezala me da se vratim. Prve dane nakon povratka, nekoliko puta me uhvatila panika, da će se moje Srce ponovo zaustaviti, što je moja okolina protumačila kao strah od smrti.

Kako, da se bojim, povratka negdje gdje je mir i gdje se sve odvija kako treba. Ono čega me je zaista strah, jest da bi me sjećanje na onaj drugi svijet , gdje vlada mir, odvelo nazad, kada mi rješavanje problem postane preteško. To je moje pravo, isto kao što je pravo svakog čovjeka, da se završetak nekog odnosa , odloži za neki budući život, ukoliko njegovo izvršavanje u ovoj  zemaljskoj dimenziji postane preteško.

Ana Malenica

No nos quiebren las alas