Predavanje: Jupiter – Zevs

Kadar gre za pravičnost na področju zakonodaje, zaščite političnih sistemov, parlamentov, zapriseg, filozofskih idej, reda in vsega kar zadeva moralnost in materialnost,  nam Astrologija ponuja Jupitra kot najmočnejšega in najmogočnejšega boga. Jupiter je simbol modrosti in idealov, pozitivnega odnosa do življenja, optimizma, potrebe po pomoči in reševanju nemočnih in revnih. Jupiter kot bog želi pomagati vsakemu človeku, vse pospraviti v red, čeprav se zaveda, da nikdar ni bilo in tudi ne bo mogoče doseči, da bi bili  vsi zadovoljni.


Jupiter predstavlja vrhovnega sodnika.Ena od njegovih glavnih nalog je, vendar jo nerad opravlja, soditi človeku, ki je kršil obstoječi zakon. Resnično krvavi, ko mora človeka, v imenu pravice, kaznovati. Čeprav ve, da je nekdo storil kaznivo dejanje, skuša Jupiter poiskati razumevanje zanj, kakor tudi za vse tiste padle  v kriminal, laži, prevare, izdaje in nemoralo.

Hiša v horoskopu v kateri se nahaja Jupiter predstavlja zlate zaklade, tudi takrat, ko ima Jupiter slabše odnose, oziroma aspekte z drugimi planeti v našem horoskopu. Jupiter  zagotovo prinaša razširtiev in okrepi vsako znamenje v katerem se nahaja, vendar njegovo moč stimulirajo samo nekatera znamenja. Znotraj njegove simbolike se vpliv spreminja kar je odvisno od položaja in od aspektov, ki jih ustvarja z drugimi znamenji . Posledica teh transformacij je, da je njegova moč  včasih močnejša, včasih šibkejša.
Ključne besede  za Jupitra so: SREČA, ZAŠČITA,ŠIRITEV. Jupiter gospodari znamenju Strelca in deveti hiši in je tudi sovladar znamenja Ribi in sovladar dvanajste hiše.
Najmočnejši položaj ima Jupiter v Strelcu, v Ribah, v Biku in v Raku. Na 15. stopinji Raka je v svoji egzaltaciji. V znamenju Raka in Strelca je visoko moralen in religiozen, prinaša bogate duhovne in intelektualne vsebine, ima smisel za politiko in diplomacijo, kakor tudi za služenje denarja. V znamenjih Dvojčka, Kozoroga, Device in Škorpijona se težje izraža. V ostalih znamenjih se ne počuti niti dobro niti slabo.

Ko je Jupiter pozitiven, je uspešen, optimističen,zanesljiv, pošten, dostojanstven, velikodušen, širokopotezen odpirajoči za vse vrste znanosti, umetnosti, politike, financ, investicij in dobrodelnih dejavnosti. Ko se izraža negativno je častihlepen, len, fanatičen, debel, razkošen, vulgaren, ekstravaganten in sebičen.

Upravlja z jetri, inzulinom, slinavko in z bedri.
Jupiter je planet z najboljšim vplivom in  njegova dobrota je brezmejna. Posamezniku podarja visok intelekt in filozofski pristop k življenju. Res je, da nima Uranove genialnosti, inovativnosti in reformatorskih sposobnosti, ampak daje širok duh, logiko in dobro intuicijo. Nima božanske inspiracije kot jo ima Neptun, vendar ne smemo pozabiti, da je Uran njegov ded in da je Neptun njegov brat in da imajo vsi trije enako genetsko kodo. Ko enkrat Jupiter  sprejme dejstvo, dejanje ali odločitev, simboliko vseh ostalih planetov pretvarja v jasne in konkretne teorije koristne za življenje. Jupiter pomaga genialnem Uranu, da raziskuje in prerokuje, pomaga Marsu, da je pogumen, Luni, da brezpogojno ljubi, Veneri v umetnosti, Soncu v doseganju časti in dostojanstva, Merkurju v vsej njegovi simboliki. Brez Jupitrovega blagoslova se ne zgodi niti ena dobra stvar v naših življenjih. Z njegovim posredovanjem se marsikatera slaba situacija v naših življenjih prenese lažje in se izteče z manj škode, kot  bi to bilo, če Jupiter ne bi prislonil svojega lončka.

Jupiter je bog denarja, bogastva, blagostanja, materialnih dobrin, velikega ekonomskega in materialnega napredka in razvoja.On nam prinaša visoke položaje, ugled, moč, spoštovanje ne glede na to s kakšnim poslom se ukvarjamo. Imenujemo ga kraljevska zvezda, ker ga imajo v svojem horoskopu dobro položenega vse osebe, ki so na visokih položajih, dominantne in na vrhu družbenih hierarhij. Jupitrov tip je vedno rojen kot aristokrat, spoštovan, bogat duhovno, materialno, moralno in intelektualno.

Jupiter prinaša uspeh na potovanjih v tujino, delo v tujini ali pa sodelovanje s tujci. Vedno pomaga vsem, ki  ga prosijo za pomoč, čeprav ni vedno dosleden v svojih obljubah, ker mu zmanjka časa. Razlog, da mu vedno primanjkuje časa lahko  štejemo kot moralno kazen, ki izhaja iz dejstva, da si je  prestol priboril z vstajo proti svojemu očetu Saturnu, ki je bog časa. Sigurno bi  se nekatere lastnosti Jupitra drugače razvijale, če bi mu oče prestol prepustil v dogovoru in prostovoljno in če se ne bi bilo potrebno 10 let vojskovati proti očetu. Paradoks vesolja ali manipulacija človeka. Biblija pravi, da je bog ustvaril človeka po svojem obličju, vendar ta človek nosi v sebi več slabih kot dobrih lastnosti. Za boga rečemo , da je pravičen in brez madeža. Kako lahko pričakujemo od človeka, da je dosleden v vsem in da vedno in izključno ravna pravilno in pravično, če med bogovi  vidimo toliko paradoksov. Ena od teh kontradiktornosti je sigurno simbolika  Jupitra, ki je pa predstavlja pravičnost. Ravno ta simbol pravičnosti je izpeljal vstajo proti svojemu očetu. Zato seveda dvomim v definicijo pravičnosti , kar me napeljuje na razširjeno tolmačenje, da je pravičnost vezana na izbrani trenutek in je prilagojena potrebam posameznika v trenutkih dogajanja.

To kar je Jupiter za Rimljane je za stare Grke Zevs. Ne preseneča, da sta ga obe kulturi častili kot svojega najmočnejšega boga, saj je največji planet našega sončnega sistema. Ima  enajst krat večji premer od Zemljine, njegova masa je 1,4 krat večja od zemljine. Čeprav je postal najbolj poznan preko Astrologije, je pomembno pojasniti njegovo simboliko, ki izhaja še iz časa obeh antičnih kultur. Mislim, da je marsikatera legenda in mit o Jupitru lahko osnova za ustvarjanje neke nove dimenzije, katera se že dolgo rojeva na našem planetu. Vesolje  za prihodnost Zemlje zagotovo pripravlja presenečenje. Dejstvo, da je Jupitrova gostota približno tako nizka kot pri Soncu in da je njegova gravitacija tako močna, da bi lahko na sebe prevzel celoten sončni sistem, če Sonce ne bi obstajalo, me napeljuje v razmišljanje, da bi ravno Jupiter bil pravi, da izpelje astralno revolucijo in določi  novo zgodovino našega planeta. Tega veličastnega kralja, velikega in sijočega na njegovem skoraj dovršenem gibanju po svoji orbiti  spremlja 16 satelitov. Mogoče nam bo Jupiter ponudil novo priložnost za preživetje, če se ne bomo prostovoljno odločili za duhovno preobrazbo in zaradi lastne napačne odločitve zdrveli v neko luknjo, ki nas bo pogoltnila za vedno. Jupiter potrebuje cca 12 let za prehod vseh 12 horoskopskih znamenj, kar pomeni, da v  enem znamenju ostaja približno 1 leto. Jupiter  se giblje tudi retrogradno.
Stari Rimljani so od samega začetka svoje zgodovine imeli Jupitra za svojega najmočnejšega boga in so ga enačili z grškim bogom Zevsom. Za očeta so mu , tako kot Grki, dali Saturna , ki se v grški mitologiji imenuje Kronos.  Za mater so mu dali boginjo Ops, ki se v grški mitologiji imenuje Rea. Jupiter je bil najvišji rimski religiozni bog in najmočnejši zaščitnik njihove države. Navdihoval je rimsko božansko željo po vladanju vsegmu  svetu. Jupiter je pri Rimljanih prebival na Kapitolu in je le občasno zapuščal svoje svetišče in se v zlati kočiji peljal med ljudi. Bil je prisoten povsod in so ga ljudje lahko prosili za pomoč, kjerkoli so ga srečali. Rad je spreminjal svoje obličje in se pojavljal med ljudmi kot navaden človek. To je bil tudi privilegij drugih bogov, ki so je velikokrat uporabljali, bodisi za zabavo ali pa zlorabljali za manipulacije za dosego svojih ciljev.
Grki so Zevsa upodovili po liku človeka, oziroma po likih njihovih tedanjih vladarjev. Vse Jupitrove lastnosti ima tudi človek, vendar so Jupitrove okrepljene in prilagojene, kot se to spodobi za mogotca, ki je vladal vsem smrtnim in nesmrtnim bogovom, celemu vesolju in Zemlji.
Jupiter je v grški in rimski mitologiji imel status najmočnejšega boga. Živel je na vrhu najvišje gore Olimp, v Tesaliji v prečudoviti  zlati palači , ki mu jo je zgradil bog Hefaist. Razen na Olimpu, Jupiter je rad prebival še na gori Idi na otoku Kreta, kjer je odraščal, v Troadi, na Parnasu, Kiteronu in Beotiji.
Jupiter je bil najmočnejši grški bog in hkrati njihov poslednji bog. Imel je željo, ki se mu nikdar ni mogla uresničiti: da bi bil najstarejši grški bog. Bil je vnuk svojega deda Urana, ki  ga je z prestola vrgel njegov sin Saturn, torej Jupitrov oče. Po krvavem dejanju, kastracije lastnega očeta, je bilo Saturnu prerokovano, da bo tudi sam umrl od roke lastnega otroka. Velikokrat slišimo, da se znotraj neke družine zgodovina ponavlja ali pa, da nas življenje tepe z lastnim orožjem. Ravno to se je zgodilo Saturnu. Čeprav je vse svoje otroke takoj po rojstvu pogoltnil, mu je pri Jupitru spodletelo, ker ga je mati Reja rodila na skrivaj v pečini na gori DIKTE na otoku Kreta. Namesto Jupitra je mati očetu prinesla kamen zavit v plenice in tako preprečila, da bi ga doletela enaka usoda kot ostale Saturnove otroke: Demetro, Hero, Hada, Hestije in Posejdona. Ker ga je rodila naskrivaj, se mati ni mogla posvetiti vzgoji svojega sina. To vlogo prevzele nimfe ADRASTIJA in IDAJA. Hranile so ga z mlekom božanske koze AMALTEJE in z čebeljim medom. Za njegovo varnost, da ga ne bi Saturn odkril so skrbeli gorski demoni KURETI. Če je Jupiter zajokal, so Kureti tolkli z meči po svojih ščitih, kričali in plesali, da Saturn ne bi slišal njegovega joka. V obdobju adolescence so Jupitra preselili iz gore Dikta na še višjo planino IDA. Na tej gori se je odločil prevzeti oblast na Olimpu. najprej je prisilil očeta, da je izbruhal svoje otroke, ki so kot nesmrtni bogovi še vedno živeli v Saturnovi notranjosti. Osvobojene Sestri Demetro in Hero je Jupiter takoj po osvoboditvi poslal na konec sveta. Brata Posejdona in Hada (Pluton) je povabil k sodelovanju pri prevzemu oblasti.
Oče Saturn je poklical na pomoč svoje bratje Titane in je vse kazalo, da bo premagal svoje sinove, ki so se celo v nekem trenutku napada Saturnove vojske morali umakniti na visoko goro OLIMP. Do preobrata v vojni je prišlo, ko so Jupitrovi strani na pomoč priskočili enookih orjaki KIKLOPI, ki so Jupitru naredili strele in nevihte s katerimi je ustavil napad očetove vojske. Jupitrova stran je okrepila, ko so še Titani  OKEAN, STIKS in PROMETEJ prestopili na njegovo stran. Vojna je trajala deset let in je končala šele po tem, ko je Jupiter sklenil spustili na svobodo storoke orjake HEKATONHIRE, ki so bili zaprti po naročilu Jupitrovega deda Urana. Po zmagi je  Jupiter Svoje sovražnike Saturna in Titane  porinil v večno temo in sebe razglasil za vladarja vsega, kar je obstajalo. To svojo enostransko odločitev je moral kmalu spremeniti, ker so si bratje Had in Posejdon tudi želeli oblasti. Do spopada zaradi razdelitve prestola med njimi ni prišlo le zato, ker so se morali združiti v borbi proti skupnem sovražniku, boginji GEJI. Ona je bila zelo jezna zaradi krvavečega obračuna s Titani in je svoje moči je združila z bogom teme TARTAROM Geja je poslala sto glavnega orjaka TIFONA, da ubije Zevsa. Ko je Tifon hodil, zemlja se je tresla, spuščal je živalske krike in iz zmajskih čeljusti je bruhal ogenj. Zevs ga je s svojimi strelami in nevihtami preglasil in po težki in krvavi bitki, mu je uspelo strmoglaviti ga v temo. Po končani bitki je žreb je odločil, kako si bodo bratje razdelili kraljestvo. Posejdon je dobil morja in oceane, Pluton (Had) je dobil Podzemni svet in Jupiter je za sebe vzel najboljši delež, Nebo in Zemljo.
Na začetku svoje vladavine je Jupiter vladal z železno roko in neusmiljeno. Dvakrat je celo želel uničiti človeški rod. Prvič zaradi tega, ker so se mu ljudje zdeli nevredni njegove milosti. Uničenje človeškega rodu je preprečil Prometej, ki je ljudem prinesel ogenj in jih je naučil raznih veščin. Zato je Jupiter kaznoval Prometeja. Razpeli so ga na skalo in jastrebi so mu   dan za dnem kljuvali jetra, ki so se čez noč zarasla.

Drugič je Zevs želel uničiti ljudi, ker so postali premočni in se je počutil ogroženega. Bal se je, da mu bodo vzeli prestol. Zato je na Zemljo priklical vesoljni potop. Spet je človeku pomagal Prometej. Svojemu sinu DEUKALIONU z ženo PIRO, je pomagal, da sta se rešila iz potopa in na novo naselila svet z ljudmi.
Jupiter je po potopu uspel učvrstiti svojo oblast, ker se ni več čutil ogroženega je spustil na prostost nekaj svojih sovražnikov. Nikdar več  v svoji zgodovini ni Jupiter dovolil, da bi ga kdorkoli premagal. Vladal je absolutistično. Občasno je prihajalo do uporov, ki pa niso mogli ogroziti njegove vladavine. Eden od takšnih poskusov je bil upor dolgolasih orjakov, katere je  Zevs premagal s pomočjo svojega sina Herkula.

Vsi podrejeni bogovi so Zevsa bolj spoštovali kot se ga bali. Kljub svojim pomanjkljivostmi je bil pravičen vladar. Bil je eden najboljših vladarjev v grški zgodovini. Čeprav je bil absolutist njegova oblast ni bila brezmejna. Podrejeni bogovi, tako kot ljudje, so imeli svojo svobodno voljo in so lahko odločali o svojem življenju. Zevs ni imel moči odločanja o usodi, temveč je bil njen izvršitelj in čuvar. Njegova moč je bila v tem, da je razumel neizogibno povezavo med vzroki in posledicami in je lahko deloval v skladu z zakoni karme.

Ravno zaradi  te Jupitrove sposobnosti, da je svoje vladanje uskladil z vesoljnimi zakoni, bo ravno njegova prisotnost v našem sončnem sistemu odločala o prihodnosti nas vseh in o prihodnosti našega planetka.

Upravljanje nad svetom bogov in ljudi Zevsa očitno ni preveč izčrpavalo, ker je večino svojega časa preživel na gostijah in zabavah v družbi ostalih bogov. Kot glavno jed so stregli ambrozijo, ki so jo prinašali iz oddaljenih dežel. Med pijačami so najbolj častili nektar. Te dve stvari so prinašale bogovom večno mladost in nesmrtnost. Zevs je sedel na zlatem prestolu in stregel mu je točaj GANIMED in boginja mladosti HEBA. S plesom so ga zabavale boginja ljubkosti HARITEJE in muze boginje umetnosti . Pri opravljanju vladarskih obveznosti so ga spremljali bogovi in boginje moči, vrline, jakosti in zmage KRATOS, ZEL, BIJA in NIKA. Ko je opravljal delo vrhovnega sodnika ob njem so stale boginja zakonitosti in pravice TEMIDA in boginja pravičnosti DIKA . Pri reševanju problemov iz področja zaščite naravnega reda so mu pomagale boginje poletnih časov HORE. Ob njemu so vedno bile še boginja srečnega naključja TIHA, boginja miru EJRENA in boginja mavrice IRIDA ali IRIS. IRIDA si ob enem skupaj z HERMESOM- MERKURJEM delila mesto Zevsove glasnice. Zveni zelo impresivno, kakšno kvalitetno vlado je imel ZEVS. Mogoče bi tudi naši predsedniki vlad, malo pokukali v grško mitologijo in se kaj naučili kako bolj pravično vladati svojemu ljudstvu.

Zevs je bil veliki playboy in je  strastno izbiral svoje ljubice iz vrst boginj, kakor tudi med smrtnicami čeprav je bil poročen z dostojanstveno in lepo boginjo HERO, ki je bila njegova sestra. Z njo je imel 3 otroke: boga vojne ARESA, orožarja HEFESTA in boginjo mladosti HEBO.
Čeprav je bil vrhovni bog, to Zevsu ni ravno pomagalo pri osvajanju žensk, ker je večina  bežala pred njim. Zato je večkrat uporabljal zvijače, ko se jim je približal.  Spreminjal se je v njihove možje, ali v  like raznih živalih, kot so bik in labod. Pojavil se je celo kot dež, da se je lahko spolno združil s svojo izbranko.
Tu je seznam nekaj njegovih najbolj znanih združitev z boginjami in imena otrok, ki so se iz teh dogodkov rodili :
–  z DEMETRO je dobil hčerko PERSEFONO, ki se je poročila z Plutonom-     Hadom.
– z MENMOSINO je dobil MUZE,
– z LETO je dobil dvojčka APOLONA  in ARTEMIDO,
– z EURINOMO  je imel HARITE
– s TETIDO  je imel HORE, DIKO in MOJRE
– z DIONO je imel AFRODITO
S smrtnimi ženami je imel:
–  z ALKMENO  je imel sina HERKULA
– s SEMELO je imel DIONISA
– z DANAJO je imel PERSEJA
– z EUROPO je imel MINOSA, SARPEDONA in RADAMANTA
– z ANTIOPO je imel AMFIONA in ZETA
– z LEDO je imel sina POLIDEUKA in hčerko HELENO
Za mnoge njegove sinove in hčerke se niti ne ve kdo so bile njihove matere. Za vse svoje otroke je Zevs lepo skrbel, celo boljše kot za svoje ljubice. Vsi njegovi otroci so imeli pomembne položaje v njegovi vladi in v njegovem življenju. Njegov najljubši otrok je bila ATENA, ki jo ni imel z nobeno žensko, temveč jo je ustvaril v svoji glavi. Iz nje je skočila  v polni bojni opravi.

Zevsova soproga HERA je bila zelo ljubosumna na moževe ljubice in jih je nenehno preganjala. Včasih se je od njunih prepirov tresel ves Olimp, vendar se nista nikoli ločila, ne glede na vse njegove izven zakonske avanture. Očitno je bil Zevs tisti, ki ni želel ločitve. ker je kot vrhovni Bog sam določal, kdo se bo oženil, ali pa ločil.

Bil je znan tudi po tem, da se je rad hvalil, vendar ni bil prepirljiv. Bil je do kraja pravičen, kar so v polnosti znali izrabiti tako njegova žena, kot drugi bogovi. Ko sta ga včasih premagala boginja prevare ATA ali bog spanca HIPNOS, so bogovi opravili vsa svoja drobna podla dejanja, ki jih drugače niso mogli.

Vendar so bile vse njihove spletke in zvijače kratkega veka. V resnici ga nihče ni mogel premagati. Kljub vsem njegovim pomanjkljivostmi so z njegovim imenom vedno povezane le spoštljive lastnosti kot so:  vse-vladajoči, vse-vedoči, vladar neviht, presvetli, olimpijski, oče bogov in kraljev. Njegovi simboli so bili strele in nevihte, orel in hrast. Grki in Rimljani so si ga predstavljali  kot moškega z brado, umirjenega pogleda in obraza iz katerega sijeta ponos in pravičnost.

JUPITER V ZNAMENJU OVNA
Oven kot ognjeno znamenje ni preveč primeren za religioznega in visoko moralnega Jupitra. V  Ovnu lahko prinese znanje na področju vojskovanja, športa, vojaške strategije ali prava. Oven je koleričen i temperamenten, vendar plemenit in velikodušen. To so lahko odvetniki, ki niso dragi, so pa teatralni in se bolj borijo za čast in slavo kot za denar. To so odvetniki iz filma, ki briljantno premagajo javne tožilce in policiste in jim servirajo dokaze, ki so bili skriti.
Če ima Jupiter je slab aspekt prinese temperamentnega človeka, ki spoštuje le zakone, ki so le njemu pisani na kožo. V genetiki takšne osebe so pogumni, častni in slavni vojaki, generali, pionirji, gasilci, boksarji  ali lovci.

JUPITER V ZNAMENJU BIKA
Glede na to, da Bik v horoskopu predstavlja materijo, v tem položaju Jupiter prinaša in stimulira bogastvo in denar. Zato je pravi poklic za takšno osebo trgovec, minister za finance, bankir, ekonomist, finančnik ali borzni delavec. Oseba ima sposobnost zaslužiti denar in bogastvo. Biku vlada Venera zato lahko Jupiter podpira umetnost, estetiko, glasbo, petje in vse kar je v Venerini simboliki. Možno je tudi poroka z bogatim partnerjem ali umetnikom, gosposko obnašanje in vedenje.
V genetiki teh oseb je bilo bogatih veleposestnikov in kmetov, bankirjev in na splošno premožnih ljudi. Tudi če je družina obubožala, najkasneje druga generacija povrne bogastvo, seveda če Jupiter ni preveč ogrožen.

JUPITER V ZNAMENJU DVOJČKA
Ker je to položaj Jupitrovega detriementa, so njegove lastnosti manjše in največkrat se to pokaže na moralnih kriterijih in na pravičnosti. Tako je lahko oseba praktična, spretna, vendar brez velikih misli in filozofskih analiz. Oseba je lahko dober matematik, politik in se druži z osebami, ki ji prinesejo korist. Če je v slabih aspektih oseba lahko zboli na pljučih, ima astmo ali pa mentalna obolenja.
V genetiki teh oseb so izobraženci in trgovci. Bratje i sestre so bogati in pomoč prihaja z njihove strani. Lahko je nekdo od prednikov bila oseba, ki je zavrgla svoje ideale v korist materialnega in praktičnega, oziroma prodala svojo dušo za denar.

JUPITER V ZNAMENJU RAKA
Lastnosti so poudarjene, ker je Jupiter v svoji egzaltaciji. Prinaša bogastvo preko prodaje nepremičnin, trgovine z alkoholom ali nafto. Oseba visokega duha in globoke religije in filozofije, morale in znanja; velikodušnost, plemenitost, dobrotnik, altruist,pravičnik in zaščitnik revnih in ubogih. Politiki, diplomati, ekonomisti, profesorji.
V genezi spoštovane in bogate družine, izobražene in duhovno razvite.

JUPITER V  LEVU
Duhovne kvalitete za pravo in denar in manj za filozofijo in metafiziko. Diplomacija, politika, organizacija, upravljanje državnih poslov, predsedniki, direktorji. Ambiciozne, pogumne osebe, karieristi, ki si uspešno utirajo pot preko zvez in stikov z vplivnimi ljudmi. Bogastvo morajo vlagati v nakit in zlato. V genetiki posameznika je oseba aristokratskega porekla  ali pa zgodbe o zakopanem blagu.

JUPITER V DEVICI
Je v svojem detrimentu in nima  dosti moralnih lastnosti, tako kot jih tudi Dvojček nima . Ker pa je Devica zemeljsko znamenje ima oseba intelektualni in racionalni duh kakor tudi občutek za ekonomijo in finance, pravne in družbene vede. Dobro aspektiran pomeni, da oseba uživa v službi. Slabo aspektiran je pri osebi, ki nerada odhaja v službo.V genetiki so bili veleposestniki.
JUPITER V TEHTNICI
Ker je Venera gospodarica znamenja v katerem se Jupiter dobro počuti je človek visokega duha in morale, estet, poznavalec umetnosti, visoke kulture in izobraženosti na vseh področjih. Lahko in zabavno življenje, dobri kontakti z javnostmi, diplomacija, politično delo. Luksuz, lepa in draga oblačila in nakit.
Slab aspekt razsipništvo in izkoriščanje partnerja in staršev.
V genetiki ministri, dobri pravniki, izobraženci, umetniki ali pa hazarderji, bonvivani in pustolovci.

JUPITER V ŠKORPIJONU
Odsotnost tolerance, harmonije, miru in moralnega odnosa do življenja. Nagnjenost za ekstremne vede, lahko vojskovanje in svetovanje na področjih medicine – dober ginekolog, kirurg. Oseba ima ambicije na področjih kjer ni dobro kvalificirana, tiranska, agresivno dominantna, močen ego, nepravična – če so aspekti slabi.
Če so aspekti dobri oseba je karizmatična, fanatičen borec za pravičnost.
V genezi osebe ki je obogatela z dejavnostmi vezanimi za osmo hišo, izdelovanje pogrebne opreme, zavarovanje, špekulacije z denarjem,črna borza, nevarni posli. Dediščina.

JUPITER V STRELCU
Tukaj je Jupiter v svojem sedežu, zato ima oseba dar za denar, dobro življenje, bogastvo. Pomoč iz tujine in vse dobro vezano za tujino in tujce, potovanja v tujino. Smisel za filozofijo, religijo, pravičnost in ideologija za duhovne koncepte svetovljanskih nazorov. Oseba je častna, lojalna. Plemenita, dostojanstvena in vedno na strani zakona in poštenosti. Dobri politiki, predsedniki, ambasadorji in reformatorji na skoraj vseh področjih življenja. Tujina je vedno kraj kjer lahko doživlja uspeh.

JUPITER V KOZOROGU
Mesto Jupitrovega pada. Tukaj se bolj potencira denar kot pa duhovne in religiozne potrebe. Denar prihaja z varčevanjem in preko državnih poslov ali pa preko industrije. Odsotnost pravičnosti, filozofije in metafizike. Možnost finančnih ali ekonomskih strokovnjakov. Hladna in trezna glava za denar in investicije. Težki pogajalci za posle. Trgovina z nepremičninami in prodaja antikvarij. Egoizem in tiranija in potreba po materialnosti na prvem mestu.
Poreklo iz hribovskih predelov in trgovina z rudninami.

JUPITER V VODNARJU
Visok, originalen in ateistični duh. Potreba po pravičnosti in rušenju starih nesocialnih konceptov. Originalen pristop do znanosti, matematike, informatike, elektronike, fizike in metafizike, literature. Veliki humanisti in borci za revne in prizadete. Razvita intuicija,domišljija, moderni dosežki in humana dejanja, visoki ideali in individualizem. Potreba po rizičnih poklicih in nenavadnih vizijah.

JUPITER V RIBAH
Če ni slabo položen je oseba globoko religiozna in visoko moralna, modra in širokega duha, ki vse razume na filozofski način. Lahko vse tragično, negativno in pesimistično spremeni v slavo človeka in boga. Možno je ustvariti kariero preko morja. Položaj papeža, tajne lože, masoni, svečeniki, duhovniki, šamani, umetniki, humanisti. Potreba po izolaciji, samoti, tišini in meditaciji.
Slabi aspekti slabi zdravniki, šušmarji in mazači, goljufi, vohuni in spletkarji.

Ljubljana,  8. novembra 2009
CENTER EKOVITA