Predavanje: Luna

Ko govorimo o Luni je vredno omeniti, da ona ne vpliva samo na naša trenutna in dnevna razpoloženja, temveč tudi na naše obnašanje vse naše življenje. Velikokrat slišimo, za nekoga, ki hitro spreminja svoje razpoloženje, da je “spremenljiv kot Luna”. To izhaja iz dejstva, da Luna resnično spremeni svoj položaj vsake 4 minute. Ne pomeni pa, da zaradi svoje hitrosti nima prave globine, zanesljivosti in trdnosti.

Znamenje Rak in Luna imata enako simboliko, saj Luna gospodari znamenju Raka.
Simbolika Lunine globine se kaže preko naših čustev, ljubezni, kakor tudi straha in sramu. Naša potreba po varnosti v življenju je v našem horoskopu simbolizirana preko Raka, vodne živali, z oklepom in kleščami. Vendar so tudi naši najgloblji strahovi izraženi preko istega znamenja, ki se kaže preko simbolike živali, ki v naravi kljub močni zaščiti, ki ji nudita oklep in klešče, previdno stopa naprej in se vedno premika po shemi 1 korak naprej , tri nazaj.

Za mene osebno kot astrologinjo Luna predstavlja kraljico mojega “astrološkega” srca, tako kot moja mati predstavlja glavno osebnost mojega življenja. Odnos mati- otrok lahko enačimo z definicija brezpogojne ljubezni. Za vsako drugo ljubezen v življenju se moramo boriti in moramo nekaj vložiti tudi s svoje strani, da bi jo dobili in da bi jo vzdrževali. Le materino ljubezen dobimo brez pogoja in brez njenega pričakovanja, da ji moramo za podarjeno ljubezen dati nekaj v povračilo. Mati ljubi svojega otroka od prvega trenutka, ko je spočet. Devet mesecev ga nosi varno shranjenega v maternici in z njim preživi vsako sekundo,vsak svoj vdih in izdih. Način kako nastaja in kako se rojeva človek je enako fascinanten kot nastajanje in rojevanje vseh drugih živih bitij na našem planetu. Kako nenavadno je, da je glavni skrbnik tega čudeža vesolja, ravno tiha in sramežljiva Luna, ki enako skrbno in molčeče bedi nad skritimi ljubimci in nočnimi tatovi.
Tako kot mati nudi Luna varno zavetje v globini svojega telesa, tako nam Luna marsikdaj ponudi svoje spremstvo na težki poti, ki jo razsvetli s svojo medlo svetlobo.

V svoji praksi se srečujem tudi z trditvami, da so izkušnje posameznika popolnoma drugačne od moje trditve, da je mati pri vsakem od nas najbolj pomembna osebnost v našem življenju.
Marsikdaj sem slišala iz ust nekega mojega klienta , da njegova mama ni bila vredna njegove ljubezni. Drugi mi je govoril o svoji jezi, ki jo čutil do mame v letih odraščanja, ker je mislil, da je bila bolj popustljiva do mlajšega brata in ga je imela raje kot njega. Čez čas je ta oseba, ko je tudi sama postala starš dojela, da je to kar je v otroških letih doživljala kot bolečino, kasneje spoznala globoko materinsko modrost. Materina vloga je neskončno težka in odgovorna, saj mora vsem v družini ustreči in ob tem mora paziti, da nikogar ne prizadene. Mati ima posebne senzorje, da lahko prepozna vsakega svojega otroka kot enkratno osebnost. Ko enkrat odrastemo postanemo našim materam hvaležni, da je do nas bila stroga in da nas je silila delati tudi stvari, ki jih nismo marali. Ne glede na različna subjektivna doživetja, o katerih so mi govorili moji klienti, nihče od njih mi ni na moje vprašanje, ali so plačali kaj za materino ljubezen, delo in skrb,odgovorili pritrdilno.

Mati je tista, ki daje najbolj močen pečat našem karakterju in zaznamuje našo življenjsko pot.
Ko mati nosi svojega otroka ne more narediti ničesar proti otroku, da ne bo zabolelo tudi nje same. Tudi v primerih, ko mati pod srcem nosi otroka, ki je bil spočet v težkih in bolečih okoliščinah (posilstvo ali z moškim, ki ga ni ljubila) mati ne more svojega otroka udariti, ga ne more pustiti brez hrane ali brez zraka. Prepričana sem, da mati ne zavrže in ne zapusti svojega otroka v času nosečnosti, ne zaradi tega, ker bi s tem ogrozila svoje lastno življenje, temveč zato ker ga neskončno ljubi.
Če pa se zgodi, da ženska že stori dejanje z namenom, da uniči bitje, ki v njej raste, lahko govorimo le o noseči ženski in ne o materi. Takšne ženske obravnavamo po drugačnih merilih in iščemo odgovore na drugih ravneh.

Tako moški, kot ženske smo lahko prepričani le v materino ljubezen, ker le materino srce ima tako velika skladišča, da v njih shrani vse naše slabe lastnosti in slaba dejanja. Le v teh skladiščih so varne naše skrivnosti in naši neuspehi. Mati nas nikdar ne bo izdala in nam bo stala ob strani tudi takrat, ko počnemo stvari, ki jih ne podpira in ne spoštuje. Ne mislite, da je ljubezen matere svetnika večja kot je ljubezen matere morilca , pa čeprav je to sam Hitler.

Ne smemo pozabiti, da ima Luna, tako kot vse drugi planeti, svoje dobre in slabe lastnosti.
Ko je LUNA v harmoniji z ostalimi planeti, prestavlja mater vseh nas. Ko je v slabih aspektih, takrat je mačeha vseh nas.
Pa tudi takrat ko je v najslabših aspektih, Luna ne more narediti takšne škode, kot jo, recimo, lahko naredi Sonce.

V grški mitologiji je za Luno vezana zgodba o Seleni, hčerki Titana Hiperiona in njegove žene Tije. Selena v prevodu pomeni Luno – zemljin satelit.
Selena je bila tako lepa, da je lepota vseh ostalih zvezd zbledela, ko se je ona pojavila na nebu. Pa kljub svoji lepoti, je Selena- Luna vedno bila v senci Sonca. Luna nima svoje lastne svetlobe in jo dobiva od Sonca. Zato so v bleščeči voz boga sonca, Heliosa vpreženi beli konji in Helios v njih dirja preko širnega neba kot pravi kralj. V Selenin voz sta vprežena le občasno dva navadna konja, največkrat, pa osli ali krave.

Selenina velika ljubezen in edina ljubezen je bil mladenič ENDIMION, katerega je Zevs iz ljubosmlja do Selene obsodil na večni spanec .Zato se je Selena vsako noč odpravila na pot v želji, da bi videla svojega ljubega. Vsako noč je Selena, ko je šla čez goro LATMOSU,upala, da ga bo prebudila, ko ga je poljubila s svojimi žarki. Pa se ni zgodilo. Očitno je, da zgodba o Seleni ni bila inspiracija za pravljico o Trnuljčici, katero je princ uspel prebuditi po stoletnem spancu samo z enim poljubom. Tako je Selena zaradi svoje ljubezni do Endimiona postala simbol žalosti in zato je njena svetloba tako medla in melanholična.

Luna je iz zakona z ENDIMIONOM imela petdeset hčerk, ki predstavljajo petdeset mesecev, ki pa predstavljajo časovno razdaljo med dvema olimpijadama, katere so se dogajale v ELIDI , rojstnem mestu Endimiona.
Z Zevsom je Selena imela hčerko PANDEJO, ki je po izbiri nesmrtnih bogov bila najlepša boginja med grškimi boginjami.

Pri Rimljanih se je boginja meseca imenovala LUNA . V njenem svetišču v PALATINU, so ji vsak večer prižigali baklje.
Najmočnejši kult o Luni so negovali Egipčani, Babilonci, in Sumerci. Grki niso svoji boginji Seleni postavljali veliko spomenikov, kot so imeli navado graditi spomenike v čast drugih bogov in boginj. Mogoče to dejstvo predstavlja korenino iz katere je zrasla diskriminacija ženske iz katere je kasneje Biblija ustvarila zgodbo o Adamu in Evi. Kdo bi vedel ali je res Eva nastala iz Adamovega rebra?
Zakaj se en od redkih kipov , ki je posvečen Seleni- Luni in je kopija grškega originala, nahaja ravno v Vatikanu?

V Grčiji so kult Selene enačili z kultom ARTEMIDE, boginje lova in vladarice narave in Lune. Drugi so jo prepoznavali kot HEKATO, boginjo iz podzemnega sveta, katera je vladala čarovnikom in magom.

Vse glavne lastnosti Lune, katere nam razlaga astrologija , kot so prebujanje duše, romantika, požrtvovalnost, skrb in brezpogojna ljubezen, izhajajo iz legend in mitov. Predstavljajte si, da vsako noč, že tisočletja Luna poljublja svojega Endimiona. Mogoče je sedaj prišel čas, da prav Astrologi preko njene lastne simbolike, poiščemo način, da se njena ljubezen prebudi iz tisočletnega spanca. Če je princ s samo enim poljubom prebudil Trnuljčico, globoko verujem, da je prišel čas, da bo tudi Luna nagrajena za svojo ljubezen in zvestobo in za stotine tisoče poljubov, ki jih je skozi stoletja dala svojemu Endimionu.

Za mene se ta lunina ganljiva gesta razkriva pri vsaki materi, ki z ljubeznijo poljublja svojega otroka. Edina razlika med zemeljskimi materami in Luno je, da Luna poljublja svojega Endioma na lica, matere, pa poljubljajo ritke, nogice, čela, glavice in obraze svojih dojenčkov.

Radovedna, skrivnostna in pedantna Luna na svojih nočnih obhodih vse beleži in nalaga v svoj “računalnik”. Podoben “računalnik” v katerem je v enem od programov naložena njegova Karma, se nahaja tudi v človekovih možganih.
Karma nas uči, da je za vsako stvar, dejanje, proces ali relacijo potrebno iti do konca svojih moči. Ko nam zmanjka moči in ne zmoremo več, je naša obveznost, da predno odnehamo, poiščemo nasvet in pomoč. Najboljši nasvet bomo dobili pri svoji materi, dokler jo še imamo. V primerih, ko matere ni več med živimi, ali je predaleč ali nedosegljiva iz kakršnihkoli vzrokov, nasvet in pomoč iščemo pri prijateljih, partnerjih, vedeževalkah ali astrologih.

Če ne gremo do kraja svojih moči in ne izčrpamo vse možnosti za rešitev zadeve, se nam bo podobna situacija ponovila in bomo ponovno pritegnili v naša energetska dogajanja enake strukture tolikokrat, dokler ne bomo prišli do kraja. Zato se nikar ne ustavite, ker bi vas ustrahoval Saturn, ker bi vas zapeljal Neptun, ker bi vam nagajal Uran s svojo nepredvidljivostjo ali vas begal Mars s svojo hitrostjo. Saj veste, da  imamo vsi vse planete v svojem horoskopu in da nam vsak planet podari nekaj slabega in nekaj dobrega. Vsi skupaj , pa sodelujejo v realizaciji naše Karme.

Poleg Sonca je Luna najbolj osebni planet našega horoskopa. Ona je zemljin satelit in reflektor sončeve svetlobe in topline. Vpliva na vse naše vsakodnevne aktivnosti. Pri ženskah razkriva njen odnos do lastnega telesa, pri moškem pa predstavlja njegov ženski del osebnosti oziroma tip ženske katere ga privlačijo. Preko Lune se razkrivajo tudi vse pomembne ženske v življenju moškega. Čeprav Luna predstavlja naša čustva in naše korenine, se o njej v našem vsakodnevnem življenju ve premalo. Omenjajo se lunine mene, ko se določa dieta za hujšanje, vemo da mlaj vpliva na naša razpoloženja, da polna Luna vpliva na nespečnost, povzroča hiperaktivnost in senzibilnost.

Ker hitro menja svoj položaj, nam Luna določa, kateri film bomo gledali v kinu, kaj bomo skuhali, kako se bomo oblekli. Luna je odgovorna, da kljub temu, da se včasih zbudimo dobre volje, že ob dvanajstih postanemo prepirljivi in ob polnoči se jočemo. Luna je ta, ki vpliva na naša razpoloženja in na naše dnevne odnose z našo okolico. Luna je tista, ki nam določa, kateri tv program bomo izbrali in povzročila, da se bomo lahko zaradi gledanja tv sprli z možem, ker bi on želel gledati nogometno tekmo, mi pa nadaljevanko.

Luna odloča o tem, ali bomo ob srečanju z beračem začutili jezo ali usmiljenje. Ali se bomo s policistom, ki nas ustavi zaradi prehitre vožnje, prepirali ali se mu bomo nasmehnili in razumeli, da le opravlja svoje delo. Pod Luninim vplivom je naša odločitev kolikokrat in kdaj se bomo ljubili z našimi partnerji ali koliko bomo in kje zapravljali naš denar.

Če se odločimo, da uporabimo dobre Lunine lastnosti, bomo ljubeznivi in topli, bomo razumevajoči in strpni.
Znamenje in hiša v katerem se nahaja naša Luna, nam odkriva kje se dogajajo številne spremembe, kje hrepenimo po stabilnosti in varnosti, kakor tudi odnos do javnosti.

Predstavlja tudi naše družinsko življenje in način kako instinktivno reagiramo.

Luna je najmočnejša v znamenjih BIK, RAK in RIBI.
Težko se izraža v KOZOROGU, ŠKORPIJONU in DEVICI.
V ostalih znamenjih ni niti močna niti slaba.
Če ima Luna v horoskopu pozitivno izražanje se obnaša inspirativno, intuitivno, čustveno, kreativno, ljubeznivo, zasanjano, skrbno in ljubeče.
Če ima posameznik dobre Lunine aspekte, bodo vsa njegova dejanja in komunikacija z okoljem istočasno naraščala ko bo naraščala Luna. Enako se bo dogajalo, ko se Luna zmanjšuje.
Ko se negativno izraža Luna je posesivna, avto-destruktivna, molčeča, nervozna, depresivna, zamerljiva, maščevalna in neprijazna. Vpliva na trebuh, prsi, maternico, podzavest, spomin , nespečnost in prebavo.

Luna potrebuje za svoj obhod samo 27 dni , 7 ur in 43 minut na poprečni razdalji od Zemlje od 384.000 km. To pomeni, da Luna dnevno naredi med 12 in 15 stopinj in v posameznem znamenju ostaja 2,5 dneva.
Za primerjavo njene hitrosti navajam :
”    Neptun ostaja v nekem znamenju 12 let
”    Plutona ki je še počasnejši ostane med 20 in 22 let.
I
Iz Zemlje vidimo skoraj polovico Lunine površine, ki jo Sonce osvetljuje. Ker se z luninim premikanjem menja tudi količina razsvetljene površine , ki je obrnjena proti Zemlji, se menja tudi videz Lune in nam tako kaže svoje mene.
Luna nima atmosfere, kar pomeni da na njej ni vode in je površje prekrito z materijo, ki je podobna vulkanskemu pepelu.

V svojem prečkanju neba in našega horoskopa Luna se vsak mesec sreča neposredno z vsakim našim natalnim planetom. Ko se sreča z našim Jupitrom, nam ponudi neko novo priložnost za uspeh, ne glede na to, ali ima v natalni karti z Jupitrom dober aspekt, ali ne. Zato bodimo pazljivi z našo Luno. Tako kot je brezmejna materina ljubezen, tako vsem nam Luna ponuja vsak mesec presenečenje in možnost, za izpolnitev nekega sna ali želje.

Luna ima velik vpliv tako na človeka, kot na vsa dogajanja na zemlji, predvsem zaradi tega, ker je najbližja Zemlji. V simboliki Lune je vloga matere, materinski nagon, dom in skoraj vse naše dnevne potrebe. Ona predstavlja naše otroštvo in našo vzgojo in dogodke, ki so spremljali naše prve korake.
Luna je ženski princip in simbolizira žensko naravo. Način kako so naše mame pristopale k reševanju problemov, je osnova iz katere črpamo in oblikujemo naš odnos do dogodkov, ki nas spremljajo v življenju. Položaj Lune v horoskopu nam kaže kako čutimo in kako se odzivamo na zunanje vplive, kako se navajamo na nove stvari, česa se bojimo, o čem sanjamo, na koga se naslanjamo, ko iščemo pomoč.
Luna simbolizira mater in vse ženske, mladenke, starke, poročene in neporočene. Luna je princip plodnosti, porodov in menstrualnih ciklusov, ki so vezani na pravilno gibanje Lune tekom 28 dni.

Koristno je, da vsak od nas ve vsaj 3 stvari o svojem horoskopu ali pa o svoji natalni karti: v katerem znamenju se nahaja Sonce, Luna in katero znamenje imamo v pod znaku. Če je cca 6 milijard ljudi na zemlji in če jih razdelimo po znamenjih lahko govorimo o 12 skupinah po 500 milionov ljudi, kar pomeni, da je lahko vsak človek povezan preko karmičnih zapisov, ki jih lahko razlagamo preko Lune , z najmanj pol milijarde ljudi.

Odvisno od polja v katerem se nahaja Luna , posamezniki čutijo najgloblje duševne strese, hrepenenje, strahove, žalost, romantiko ali brezpogojno ljubezen.
Luna predstavlja predvsem tip matere in našo ljubezen do doma. Matere in žene so zveste in vdane in se dvigajo nad vlogo ljubic, ki simbolizirajo strast in eros. Materinska ljubezen je nežna, topla, globoka in brez pogojna. Ljubezen ljubice je strastna, površna , eksplozivna in vezana na užitke in ne žrtve.
Ker je Luna tista, ki nam podarja domišljijo je močno izražena pri romanopiscih in pisateljih znanstvene fantastike.

Luna v znamenju OVNA
Oseba je nepotrpežljiva, spremenljivega razpoloženja, direktna, ne skriva svojih čustev. Trmasta in neprilagodljiva, nepripravljena na dialog. Včasih prepirljiva, včasih strastna Nikoli ne bo priznala svoje šibkosti in neznanja. Potrebuje veliko fizične aktivnosti.

Luna v znamenju BIKA
Ima rada svoj dom in je zvesta svoji družini in svojim partnerjem. Je prijazna, zadovoljna in olikana. V okolju je spoštovana zaradi svoje mirnosti reševanja svojih lastnih težav, kakor tudi pri reševanju sporov med sprtimi stranmi. Osebe lahko čutijo globoko usmiljenost in sočustvovanje do ljudi, so kreativne in imajo bujno domišljijo.

Luna v znamenju Dvojčka
Hitra, otročja, neresna. Potrebujejo veliko gibanja, raziskovanja in dogajanja, sicer se dolgočasijo. Zaradi straha od prevelike navezanosti se osebe z Luno v Dvojčku zatekajo v površne odnose.
Iščejo partnerje, ki za njih skrbijo na materinski način, z veliko tolerance in razumevanja za njihova muhasta razpoloženja.

Luna v znamenju RAKA
Oseba je lahko pretirano čustvena in senzibilna. Zelo zvesta svojim partnerjem, otrokom, sorodnikom in prijateljem. Velikanska potreba po ugajanju in skrbi za svoje bližnje. Muhastega razpoloženja in nepredvidljivih reakcij. Razvit dar za opažanje. Osebe niso vodene z razumom temveč s srcem in so lahko žrtve svojih vzorcev iz preteklosti, zamerljivi in nesposobni pozabiti slabe izkušnje iz preteklosti.

Luna v znamenju LEVA
Ponosni, prijazni in dostojanstveni ljudje. Močnega ega in vedno v pričakovanju priznanja in zahvale za svoja plemenita dejanja.
Ljudje z Luno v znamenju Leva so ljubeznivi in ponosni. Povsod, tudi v tesnih odnosih, iščejo priznanje. Želijo biti vidni in prepoznani, saj se “hranijo” z naklonjenostjo drugih ljudi. V zameno vračajo toplino, ljubeznivost in pozornost. Če jih drugi spregledajo, jih zelo užalosti. Ne marajo nepoštenih in “majhnih” ljudi.

Luna v znamenju Devica
Ljudje z Luno v znamenju Device se ne kažejo radi kot zelo čustvene osebe. Prej bi lahko rekli, da so sramežljivi in zaprti. Svojo ljubezen kažejo drugače. Za ljubljeno osebo so pripravljeni marsikaj praktično narediti, težko pa ji z odkritimi čustvi pokažejo, kako čutijo do nje. Podobno težavo imajo tudi pri sprejemanju čustev ljudi iz svoje bližine. Ljudje jih pogosto po krivici označijo kot hladne, ker so preveč kritični do sebe in do drugih in zato ljudje kar “pobegnejo” od njih.

Luna v znamenju Tehtnica
Ljudje z Luno v znamenju Tehtnice imajo en sam cilj. Želijo si partnerja in uravnoteženih odnosov. Z vsemi močmi se trudijo, da ne zaidejo v prepir. V napetem ozračju jim ni všeč živeti. Razumejo različne ljudi in različne poglede. Radi imajo družbo drugih ljudi. Potrudijo se, da je ljudem prijetno v njihovi družbi. So naravni diplomati, ki kažejo vesel in zadovoljen obraz. Neravnotežje jih spravi iz tira, vendar imajo talent, s katerim to dobro prikrijejo.

Luna v znamenju Škorpijon
Ljudje z Luno v znamenju Škorpijona poskušajo skriti svoja prava čustva. Drugim se zdijo skrivnostni, molčeči in vase zaprti, pogosto tudi zagrenjeni. Večina ljudi jih nikoli ne spozna, kakšni so v resnici. Celo v partnerstvu nenehno vse preverjajo in se skoraj nikoli povsem ne sprostijo. Svoja čustva in zamere skrivajo v sebi in čakajo na primeren trenutek, ko se bodo lahko maščevali. Zanje je izjemno pomembno, da se naučijo večje odprtosti in večjega zaupanja do drugih ljudi.

Luna v znamenju Strelcec
Ljudje z Luno v znamenju Strelca so prepričani, da je življenje ena sama pustolovščina. Radi so v družbi drugih ljudi in se lotijo nemogočih podvigov. Namesto predajanja obupu si privoščijo novo pustolovščino ali zabavo. So večni optimisti, ki poskušajo razveseliti ter vzpodbuditi tudi druge ljudi. Njihovi nasveti niso najbolj praktični, pač pa bolj filozofske narave. Bolj resnim ljudem se zdijo neodgovorni in neresni. Posesivni ali zelo čustven partner jih duši, saj potrebujejo veliko čustvene svobode.

Luna v znamenju Kozoroga
Ljudje z Luno v znamenju Kozoroga so že od otroštva veliko bolj resni od večine svojih sovrstnikov. Ne izogibajo se odgovornostim niti težkim preizkušnjam v življenju. Do drugih delujejo čustveno hladno. Svojim ciljem sledijo, vse dokler jih ne uresničijo. Vedo, da nič trajnega ne morejo ustvariti v trenutku, zato se ne ozirajo niti na trenutna čustva ali čustvene odzive drugih ljudi. So zelo zvesti in svojim dragim v celoti predani. Zanje bi bilo zelo dobro, da bi se naučili sprejeti tudi bolj prijetno plat življenja.

Luna v znamenju Vodnarja
Ljudje z Luno v znamenju Vodnarja so zelo neodvisni in pogosto čustveno neopredeljeni. Pri njih nikoli ne morete vedeti, kaj v resnici čutijo. Ljudi okoli sebe šokirajo s svojo nepredvidljivostjo in neosebnim pristopom. Zelo radi preizkušajo vse novo in še nepreizkušeno. V družinskem krogu se težko sprostijo, saj pogosto čutijo, da jih družina preveč veže in jim ne pušča dovolj svobode. Zato se veliko bolje počutijo v krogu prijateljev in se hitro pridružijo skupinam podobno mislečih ljudi. Posesivnega ali ljubosumnega partnerja hitro zapustijo.

Luna v znamenju Ribi
Ljudje z Luno v znamenju Ribi so najbolj sočutni ljudje med nami. Nagonsko začutijo potrebe in želje drugih ljudi in so v največji meri pripravljeni jim pomagati ali ustreči. Živijo v svetu idealov, zato imajo pogosto težave, ko se morajo soočiti s “kruto realnostjo” našega sveta. Drugih nikoli ne sodijo in brez premisleka pomagajo. V njih kar vre od različnih čustev in občutkov, ki pa jih včasih ne znajo izraziti. So zelo romantični in pogosto zaljubljeni v svoje ideale, kar jih lahko pripelje do velikih razočaranj.

Ana Malenica –  Anama
astrologinja

Ljubljana, 20. oktober 2009
Predavanje v centru EKOVITA od 18.00- 21.00
LUNA

Ko govorimo o Luni je vredno omeniti, da ona ne vpliva samo na naša trenutna in dnevna razpoloženja, temveč tudi na naše obnašanje vse naše življenje. Velikokrat slišimo, za nekoga, ki hitro spreminja svoje razpoloženje, da je “spremenljiv kot Luna”. To izhaja iz dejstva, da Luna resnično spremeni svoj položaj vsake 4 minute. Ne pomeni pa, da zaradi svoje hitrosti nima prave globine, zanesljivosti in trdnosti.

Znamenje Rak in Luna imata enako simboliko, saj Luna gospodari znamenju Raka.
Simbolika Lunine globine se kaže preko naših čustev, ljubezni, kakor tudi straha in sramu. Naša potreba po varnosti v življenju je v našem horoskopu simbolizirana preko Raka, vodne živali, z oklepom in kleščami. Vendar so tudi naši najgloblji strahovi izraženi preko istega znamenja, ki se kaže preko simbolike živali, ki v naravi kljub močni zaščiti, ki ji nudita oklep in klešče, previdno stopa naprej in se vedno premika po shemi 1 korak naprej , tri nazaj.

Za mene osebno kot astrologinjo Luna predstavlja kraljico mojega “astrološkega” srca, tako kot moja mati predstavlja glavno osebnost mojega življenja. Odnos mati- otrok lahko enačimo z definicija brezpogojne ljubezni. Za vsako drugo ljubezen v življenju se moramo boriti in moramo nekaj vložiti tudi s svoje strani, da bi jo dobili in da bi jo vzdrževali. Le materino ljubezen dobimo brez pogoja in brez njenega pričakovanja, da ji moramo za podarjeno ljubezen dati nekaj v povračilo. Mati ljubi svojega otroka od prvega trenutka, ko je spočet. Devet mesecev ga nosi varno shranjenega v maternici in z njim preživi vsako sekundo,vsak svoj vdih in izdih. Način kako nastaja in kako se rojeva človek je enako fascinanten kot nastajanje in rojevanje vseh drugih živih bitij na našem planetu. Kako nenavadno je, da je glavni skrbnik tega čudeža vesolja, ravno tiha in sramežljiva Luna, ki enako skrbno in molčeče bedi nad skritimi ljubimci in nočnimi tatovi.
Tako kot mati nudi Luna varno zavetje v globini svojega telesa, tako nam Luna marsikdaj ponudi svoje spremstvo na težki poti, ki jo razsvetli s svojo medlo svetlobo.

V svoji praksi se srečujem tudi z trditvami, da so izkušnje posameznika popolnoma drugačne od moje trditve, da je mati pri vsakem od nas najbolj pomembna osebnost v našem življenju.
Marsikdaj sem slišala iz ust nekega mojega klienta , da njegova mama ni bila vredna njegove ljubezni. Drugi mi je govoril o svoji jezi, ki jo čutil do mame v letih odraščanja, ker je mislil, da je bila bolj popustljiva do mlajšega brata in ga je imela raje kot njega. Čez čas je ta oseba, ko je tudi sama postala starš dojela, da je to kar je v otroških letih doživljala kot bolečino, kasneje spoznala globoko materinsko modrost. Materina vloga je neskončno težka in odgovorna, saj mora vsem v družini ustreči in ob tem mora paziti, da nikogar ne prizadene. Mati ima posebne senzorje, da lahko prepozna vsakega svojega otroka kot enkratno osebnost. Ko enkrat odrastemo postanemo našim materam hvaležni, da je do nas bila stroga in da nas je silila delati tudi stvari, ki jih nismo marali. Ne glede na različna subjektivna doživetja, o katerih so mi govorili moji klienti, nihče od njih mi ni na moje vprašanje, ali so plačali kaj za materino ljubezen, delo in skrb,odgovorili pritrdilno.

Mati je tista, ki daje najbolj močen pečat našem karakterju in zaznamuje našo življenjsko pot.
Ko mati nosi svojega otroka ne more narediti ničesar proti otroku, da ne bo zabolelo tudi nje same. Tudi v primerih, ko mati pod srcem nosi otroka, ki je bil spočet v težkih in bolečih okoliščinah (posilstvo ali z moškim, ki ga ni ljubila) mati ne more svojega otroka udariti, ga ne more pustiti brez hrane ali brez zraka. Prepričana sem, da mati ne zavrže in ne zapusti svojega otroka v času nosečnosti, ne zaradi tega, ker bi s tem ogrozila svoje lastno življenje, temveč zato ker ga neskončno ljubi.
Če pa se zgodi, da ženska že stori dejanje z namenom, da uniči bitje, ki v njej raste, lahko govorimo le o noseči ženski in ne o materi. Takšne ženske obravnavamo po drugačnih merilih in iščemo odgovore na drugih ravneh.

Tako moški, kot ženske smo lahko prepričani le v materino ljubezen, ker le materino srce ima tako velika skladišča, da v njih shrani vse naše slabe lastnosti in slaba dejanja. Le v teh skladiščih so varne naše skrivnosti in naši neuspehi. Mati nas nikdar ne bo izdala in nam bo stala ob strani tudi takrat, ko počnemo stvari, ki jih ne podpira in ne spoštuje. Ne mislite, da je ljubezen matere svetnika večja kot je ljubezen matere morilca , pa čeprav je to sam Hitler.

Ne smemo pozabiti, da ima Luna, tako kot vse drugi planeti, svoje dobre in slabe lastnosti.
Ko je LUNA v harmoniji z ostalimi planeti, prestavlja mater vseh nas. Ko je v slabih aspektih, takrat je mačeha vseh nas.
Pa tudi takrat ko je v najslabših aspektih, Luna ne more narediti takšne škode, kot jo, recimo, lahko naredi Sonce.

V grški mitologiji je za Luno vezana zgodba o Seleni, hčerki Titana Hiperiona in njegove žene Tije. Selena v prevodu pomeni Luno – zemljin satelit.
Selena je bila tako lepa, da je lepota vseh ostalih zvezd zbledela, ko se je ona pojavila na nebu. Pa kljub svoji lepoti, je Selena- Luna vedno bila v senci Sonca. Luna nima svoje lastne svetlobe in jo dobiva od Sonca. Zato so v bleščeči voz boga sonca, Heliosa vpreženi beli konji in Helios v njih dirja preko širnega neba kot pravi kralj. V Selenin voz sta vprežena le občasno dva navadna konja, največkrat, pa osli ali krave.

Selenina velika ljubezen in edina ljubezen je bil mladenič ENDIMION, katerega je Zevs iz ljubosmlja do Selene obsodil na večni spanec .Zato se je Selena vsako noč odpravila na pot v želji, da bi videla svojega ljubega. Vsako noč je Selena, ko je šla čez goro LATMOSU,upala, da ga bo prebudila, ko ga je poljubila s svojimi žarki. Pa se ni zgodilo. Očitno je, da zgodba o Seleni ni bila inspiracija za pravljico o Trnuljčici, katero je princ uspel prebuditi po stoletnem spancu samo z enim poljubom. Tako je Selena zaradi svoje ljubezni do Endimiona postala simbol žalosti in zato je njena svetloba tako medla in melanholična.

Luna je iz zakona z ENDIMIONOM imela petdeset hčerk, ki predstavljajo petdeset mesecev, ki pa predstavljajo časovno razdaljo med dvema olimpijadama, katere so se dogajale v ELIDI , rojstnem mestu Endimiona.
Z Zevsom je Selena imela hčerko PANDEJO, ki je po izbiri nesmrtnih bogov bila najlepša boginja med grškimi boginjami.

Pri Rimljanih se je boginja meseca imenovala LUNA . V njenem svetišču v PALATINU, so ji vsak večer prižigali baklje.
Najmočnejši kult o Luni so negovali Egipčani, Babilonci, in Sumerci. Grki niso svoji boginji Seleni postavljali veliko spomenikov, kot so imeli navado graditi spomenike v čast drugih bogov in boginj. Mogoče to dejstvo predstavlja korenino iz katere je zrasla diskriminacija ženske iz katere je kasneje Biblija ustvarila zgodbo o Adamu in Evi. Kdo bi vedel ali je res Eva nastala iz Adamovega rebra?
Zakaj se en od redkih kipov , ki je posvečen Seleni- Luni in je kopija grškega originala, nahaja ravno v Vatikanu?

V Grčiji so kult Selene enačili z kultom ARTEMIDE, boginje lova in vladarice narave in Lune. Drugi so jo prepoznavali kot HEKATO, boginjo iz podzemnega sveta, katera je vladala čarovnikom in magom.

Vse glavne lastnosti Lune, katere nam razlaga astrologija , kot so prebujanje duše, romantika, požrtvovalnost, skrb in brezpogojna ljubezen, izhajajo iz legend in mitov. Predstavljajte si, da vsako noč, že tisočletja Luna poljublja svojega Endimiona. Mogoče je sedaj prišel čas, da prav Astrologi preko njene lastne simbolike, poiščemo način, da se njena ljubezen prebudi iz tisočletnega spanca. Če je princ s samo enim poljubom prebudil Trnuljčico, globoko verujem, da je prišel čas, da bo tudi Luna nagrajena za svojo ljubezen in zvestobo in za stotine tisoče poljubov, ki jih je skozi stoletja dala svojemu Endimionu.

Za mene se ta lunina ganljiva gesta razkriva pri vsaki materi, ki z ljubeznijo poljublja svojega otroka. Edina razlika med zemeljskimi materami in Luno je, da Luna poljublja svojega Endioma na lica, matere, pa poljubljajo ritke, nogice, čela, glavice in obraze svojih dojenčkov.

Radovedna, skrivnostna in pedantna Luna na svojih nočnih obhodih vse beleži in nalaga v svoj “računalnik”. Podoben “računalnik” v katerem je v enem od programov naložena njegova Karma, se nahaja tudi v človekovih možganih.
Karma nas uči, da je za vsako stvar, dejanje, proces ali relacijo potrebno iti do konca svojih moči. Ko nam zmanjka moči in ne zmoremo več, je naša obveznost, da predno odnehamo, poiščemo nasvet in pomoč. Najboljši nasvet bomo dobili pri svoji materi, dokler jo še imamo. V primerih, ko matere ni več med živimi, ali je predaleč ali nedosegljiva iz kakršnihkoli vzrokov, nasvet in pomoč iščemo pri prijateljih, partnerjih, vedeževalkah ali astrologih.

Če ne gremo do kraja svojih moči in ne izčrpamo vse možnosti za rešitev zadeve, se nam bo podobna situacija ponovila in bomo ponovno pritegnili v naša energetska dogajanja enake strukture tolikokrat, dokler ne bomo prišli do kraja. Zato se nikar ne ustavite, ker bi vas ustrahoval Saturn, ker bi vas zapeljal Neptun, ker bi vam nagajal Uran s svojo nepredvidljivostjo ali vas begal Mars s svojo hitrostjo. Saj veste, da  imamo vsi vse planete v svojem horoskopu in da nam vsak planet podari nekaj slabega in nekaj dobrega. Vsi skupaj , pa sodelujejo v realizaciji naše Karme.

Poleg Sonca je Luna najbolj osebni planet našega horoskopa. Ona je zemljin satelit in reflektor sončeve svetlobe in topline. Vpliva na vse naše vsakodnevne aktivnosti. Pri ženskah razkriva njen odnos do lastnega telesa, pri moškem pa predstavlja njegov ženski del osebnosti oziroma tip ženske katere ga privlačijo. Preko Lune se razkrivajo tudi vse pomembne ženske v življenju moškega. Čeprav Luna predstavlja naša čustva in naše korenine, se o njej v našem vsakodnevnem življenju ve premalo. Omenjajo se lunine mene, ko se določa dieta za hujšanje, vemo da mlaj vpliva na naša razpoloženja, da polna Luna vpliva na nespečnost, povzroča hiperaktivnost in senzibilnost.

Ker hitro menja svoj položaj, nam Luna določa, kateri film bomo gledali v kinu, kaj bomo skuhali, kako se bomo oblekli. Luna je odgovorna, da kljub temu, da se včasih zbudimo dobre volje, že ob dvanajstih postanemo prepirljivi in ob polnoči se jočemo. Luna je ta, ki vpliva na naša razpoloženja in na naše dnevne odnose z našo okolico. Luna je tista, ki nam določa, kateri tv program bomo izbrali in povzročila, da se bomo lahko zaradi gledanja tv sprli z možem, ker bi on želel gledati nogometno tekmo, mi pa nadaljevanko.

Luna odloča o tem, ali bomo ob srečanju z beračem začutili jezo ali usmiljenje. Ali se bomo s policistom, ki nas ustavi zaradi prehitre vožnje, prepirali ali se mu bomo nasmehnili in razumeli, da le opravlja svoje delo. Pod Luninim vplivom je naša odločitev kolikokrat in kdaj se bomo ljubili z našimi partnerji ali koliko bomo in kje zapravljali naš denar.

Če se odločimo, da uporabimo dobre Lunine lastnosti, bomo ljubeznivi in topli, bomo razumevajoči in strpni.
Znamenje in hiša v katerem se nahaja naša Luna, nam odkriva kje se dogajajo številne spremembe, kje hrepenimo po stabilnosti in varnosti, kakor tudi odnos do javnosti.

Predstavlja tudi naše družinsko življenje in način kako instinktivno reagiramo.

Luna je najmočnejša v znamenjih BIK, RAK in RIBI.
Težko se izraža v KOZOROGU, ŠKORPIJONU in DEVICI.
V ostalih znamenjih ni niti močna niti slaba.
Če ima Luna v horoskopu pozitivno izražanje se obnaša inspirativno, intuitivno, čustveno, kreativno, ljubeznivo, zasanjano, skrbno in ljubeče.
Če ima posameznik dobre Lunine aspekte, bodo vsa njegova dejanja in komunikacija z okoljem istočasno naraščala ko bo naraščala Luna. Enako se bo dogajalo, ko se Luna zmanjšuje.
Ko se negativno izraža Luna je posesivna, avto-destruktivna, molčeča, nervozna, depresivna, zamerljiva, maščevalna in neprijazna. Vpliva na trebuh, prsi, maternico, podzavest, spomin , nespečnost in prebavo.

Luna potrebuje za svoj obhod samo 27 dni , 7 ur in 43 minut na poprečni razdalji od Zemlje od 384.000 km. To pomeni, da Luna dnevno naredi med 12 in 15 stopinj in v posameznem znamenju ostaja 2,5 dneva.
Za primerjavo njene hitrosti navajam :
”    Neptun ostaja v nekem znamenju 12 let
”    Plutona ki je še počasnejši ostane med 20 in 22 let.
I
Iz Zemlje vidimo skoraj polovico Lunine površine, ki jo Sonce osvetljuje. Ker se z luninim premikanjem menja tudi količina razsvetljene površine , ki je obrnjena proti Zemlji, se menja tudi videz Lune in nam tako kaže svoje mene.
Luna nima atmosfere, kar pomeni da na njej ni vode in je površje prekrito z materijo, ki je podobna vulkanskemu pepelu.

V svojem prečkanju neba in našega horoskopa Luna se vsak mesec sreča neposredno z vsakim našim natalnim planetom. Ko se sreča z našim Jupitrom, nam ponudi neko novo priložnost za uspeh, ne glede na to, ali ima v natalni karti z Jupitrom dober aspekt, ali ne. Zato bodimo pazljivi z našo Luno. Tako kot je brezmejna materina ljubezen, tako vsem nam Luna ponuja vsak mesec presenečenje in možnost, za izpolnitev nekega sna ali želje.

Luna ima velik vpliv tako na človeka, kot na vsa dogajanja na zemlji, predvsem zaradi tega, ker je najbližja Zemlji. V simboliki Lune je vloga matere, materinski nagon, dom in skoraj vse naše dnevne potrebe. Ona predstavlja naše otroštvo in našo vzgojo in dogodke, ki so spremljali naše prve korake.
Luna je ženski princip in simbolizira žensko naravo. Način kako so naše mame pristopale k reševanju problemov, je osnova iz katere črpamo in oblikujemo naš odnos do dogodkov, ki nas spremljajo v življenju. Položaj Lune v horoskopu nam kaže kako čutimo in kako se odzivamo na zunanje vplive, kako se navajamo na nove stvari, česa se bojimo, o čem sanjamo, na koga se naslanjamo, ko iščemo pomoč.
Luna simbolizira mater in vse ženske, mladenke, starke, poročene in neporočene. Luna je princip plodnosti, porodov in menstrualnih ciklusov, ki so vezani na pravilno gibanje Lune tekom 28 dni.

Koristno je, da vsak od nas ve vsaj 3 stvari o svojem horoskopu ali pa o svoji natalni karti: v katerem znamenju se nahaja Sonce, Luna in katero znamenje imamo v pod znaku. Če je cca 6 milijard ljudi na zemlji in če jih razdelimo po znamenjih lahko govorimo o 12 skupinah po 500 milionov ljudi, kar pomeni, da je lahko vsak človek povezan preko karmičnih zapisov, ki jih lahko razlagamo preko Lune , z najmanj pol milijarde ljudi.

Odvisno od polja v katerem se nahaja Luna , posamezniki čutijo najgloblje duševne strese, hrepenenje, strahove, žalost, romantiko ali brezpogojno ljubezen.
Luna predstavlja predvsem tip matere in našo ljubezen do doma. Matere in žene so zveste in vdane in se dvigajo nad vlogo ljubic, ki simbolizirajo strast in eros. Materinska ljubezen je nežna, topla, globoka in brez pogojna. Ljubezen ljubice je strastna, površna , eksplozivna in vezana na užitke in ne žrtve.
Ker je Luna tista, ki nam podarja domišljijo je močno izražena pri romanopiscih in pisateljih znanstvene fantastike.

Luna v znamenju OVNA
Oseba je nepotrpežljiva, spremenljivega razpoloženja, direktna, ne skriva svojih čustev. Trmasta in neprilagodljiva, nepripravljena na dialog. Včasih prepirljiva, včasih strastna Nikoli ne bo priznala svoje šibkosti in neznanja. Potrebuje veliko fizične aktivnosti.

Luna v znamenju BIKA
Ima rada svoj dom in je zvesta svoji družini in svojim partnerjem. Je prijazna, zadovoljna in olikana. V okolju je spoštovana zaradi svoje mirnosti reševanja svojih lastnih težav, kakor tudi pri reševanju sporov med sprtimi stranmi. Osebe lahko čutijo globoko usmiljenost in sočustvovanje do ljudi, so kreativne in imajo bujno domišljijo.

Luna v znamenju Dvojčka
Hitra, otročja, neresna. Potrebujejo veliko gibanja, raziskovanja in dogajanja, sicer se dolgočasijo. Zaradi straha od prevelike navezanosti se osebe z Luno v Dvojčku zatekajo v površne odnose.
Iščejo partnerje, ki za njih skrbijo na materinski način, z veliko tolerance in razumevanja za njihova muhasta razpoloženja.

Luna v znamenju RAKA
Oseba je lahko pretirano čustvena in senzibilna. Zelo zvesta svojim partnerjem, otrokom, sorodnikom in prijateljem. Velikanska potreba po ugajanju in skrbi za svoje bližnje. Muhastega razpoloženja in nepredvidljivih reakcij. Razvit dar za opažanje. Osebe niso vodene z razumom temveč s srcem in so lahko žrtve svojih vzorcev iz preteklosti, zamerljivi in nesposobni pozabiti slabe izkušnje iz preteklosti.

Luna v znamenju LEVA
Ponosni, prijazni in dostojanstveni ljudje. Močnega ega in vedno v pričakovanju priznanja in zahvale za svoja plemenita dejanja.
Ljudje z Luno v znamenju Leva so ljubeznivi in ponosni. Povsod, tudi v tesnih odnosih, iščejo priznanje. Želijo biti vidni in prepoznani, saj se “hranijo” z naklonjenostjo drugih ljudi. V zameno vračajo toplino, ljubeznivost in pozornost. Če jih drugi spregledajo, jih zelo užalosti. Ne marajo nepoštenih in “majhnih” ljudi.

Luna v znamenju Devica
Ljudje z Luno v znamenju Device se ne kažejo radi kot zelo čustvene osebe. Prej bi lahko rekli, da so sramežljivi in zaprti. Svojo ljubezen kažejo drugače. Za ljubljeno osebo so pripravljeni marsikaj praktično narediti, težko pa ji z odkritimi čustvi pokažejo, kako čutijo do nje. Podobno težavo imajo tudi pri sprejemanju čustev ljudi iz svoje bližine. Ljudje jih pogosto po krivici označijo kot hladne, ker so preveč kritični do sebe in do drugih in zato ljudje kar “pobegnejo” od njih.

Luna v znamenju Tehtnica
Ljudje z Luno v znamenju Tehtnice imajo en sam cilj. Želijo si partnerja in uravnoteženih odnosov. Z vsemi močmi se trudijo, da ne zaidejo v prepir. V napetem ozračju jim ni všeč živeti. Razumejo različne ljudi in različne poglede. Radi imajo družbo drugih ljudi. Potrudijo se, da je ljudem prijetno v njihovi družbi. So naravni diplomati, ki kažejo vesel in zadovoljen obraz. Neravnotežje jih spravi iz tira, vendar imajo talent, s katerim to dobro prikrijejo.

Luna v znamenju Škorpijon
Ljudje z Luno v znamenju Škorpijona poskušajo skriti svoja prava čustva. Drugim se zdijo skrivnostni, molčeči in vase zaprti, pogosto tudi zagrenjeni. Večina ljudi jih nikoli ne spozna, kakšni so v resnici. Celo v partnerstvu nenehno vse preverjajo in se skoraj nikoli povsem ne sprostijo. Svoja čustva in zamere skrivajo v sebi in čakajo na primeren trenutek, ko se bodo lahko maščevali. Zanje je izjemno pomembno, da se naučijo večje odprtosti in večjega zaupanja do drugih ljudi.

Luna v znamenju Strelcec
Ljudje z Luno v znamenju Strelca so prepričani, da je življenje ena sama pustolovščina. Radi so v družbi drugih ljudi in se lotijo nemogočih podvigov. Namesto predajanja obupu si privoščijo novo pustolovščino ali zabavo. So večni optimisti, ki poskušajo razveseliti ter vzpodbuditi tudi druge ljudi. Njihovi nasveti niso najbolj praktični, pač pa bolj filozofske narave. Bolj resnim ljudem se zdijo neodgovorni in neresni. Posesivni ali zelo čustven partner jih duši, saj potrebujejo veliko čustvene svobode.

Luna v znamenju Kozoroga
Ljudje z Luno v znamenju Kozoroga so že od otroštva veliko bolj resni od večine svojih sovrstnikov. Ne izogibajo se odgovornostim niti težkim preizkušnjam v življenju. Do drugih delujejo čustveno hladno. Svojim ciljem sledijo, vse dokler jih ne uresničijo. Vedo, da nič trajnega ne morejo ustvariti v trenutku, zato se ne ozirajo niti na trenutna čustva ali čustvene odzive drugih ljudi. So zelo zvesti in svojim dragim v celoti predani. Zanje bi bilo zelo dobro, da bi se naučili sprejeti tudi bolj prijetno plat življenja.

Luna v znamenju Vodnarja
Ljudje z Luno v znamenju Vodnarja so zelo neodvisni in pogosto čustveno neopredeljeni. Pri njih nikoli ne morete vedeti, kaj v resnici čutijo. Ljudi okoli sebe šokirajo s svojo nepredvidljivostjo in neosebnim pristopom. Zelo radi preizkušajo vse novo in še nepreizkušeno. V družinskem krogu se težko sprostijo, saj pogosto čutijo, da jih družina preveč veže in jim ne pušča dovolj svobode. Zato se veliko bolje počutijo v krogu prijateljev in se hitro pridružijo skupinam podobno mislečih ljudi. Posesivnega ali ljubosumnega partnerja hitro zapustijo.

Luna v znamenju Ribi
Ljudje z Luno v znamenju Ribi so najbolj sočutni ljudje med nami. Nagonsko začutijo potrebe in želje drugih ljudi in so v največji meri pripravljeni jim pomagati ali ustreči. Živijo v svetu idealov, zato imajo pogosto težave, ko se morajo soočiti s “kruto realnostjo” našega sveta. Drugih nikoli ne sodijo in brez premisleka pomagajo. V njih kar vre od različnih čustev in občutkov, ki pa jih včasih ne znajo izraziti. So zelo romantični in pogosto zaljubljeni v svoje ideale, kar jih lahko pripelje do velikih razočaranj.

Ana Malenica –  Anama
astrologinja

Ljubljana, 20. oktober 2009
Predavanje v centru EKOVITA od 18.00- 21.00