Predavanje: Mars

Mars  je po astronomskih izračunih na 4. mestu po oddaljenosti planetov od Sonca. Po svoji orbiti se giblje 686 dni na oddaljenosti od 227 milijonov kilometrov. Po velikosti je šele na sedmem mestu. Njegov prečnik znaša  6.800 km in predstavlja le deseti del zemljine mase. Njegova atmosfera je polna ogljikovega dioksida. Znan je tudi po velikem kanjonu, ki je desetkrat daljši kot je Veliki kanjon v Ameriki. Pejsaži na Marsu so zaradi prisotnosti železovega oksida  rdeči in vulkanske aktivnosti se še vedno dogajajo in spreminjajo  njegovo površino.


Mars po svoji astrološki simboliki  v  našem horoskopu predstavlja seksualnost, fizične aktivnosti, akcije, šport in začetke vseh začetkov v našem življenju. Simbol je vsega kar nas jezi, nas iztiri, nam daje moč in pogum v nevarnosti ali nas samo potisne naprej po inerciji, če nam poguma zmanjka.

Pri človeku Mars vpliva na njegovo akcijo in dejanja, konflikte s samim seboj in z okoljem. Določa strastno in aktivno doživljanje vsake misli, čustva, želje in potrebe.
Odvisno od položaja in od njegove moči, nam Mars lahko podari karakter izjemnega športnika, raziskovalca, entuziasta, fanatičnega revolucionarja, pogumnega generala ali vojaka. Njegov obseg je velik in širok in brez njegovega vpliva ne bi bilo Kazanove, Napoleona, Van Gogha, Nitscheja, Shopena, Martina Luterja, Bodlaira, Bizmarka, Tita, Kromwela , Charly Chaplina  ali Hitlerja. Vpliva Marsa nikoli ne moremo prezreti, čeprav bi to velikokrat želeli, sploh pa takrat, ko ima močne negativne aspekte v horoskopu. Mars je tisti, ki določa, da je življenje za marsikoga težak in krvav boj, ne glede na to ali gre za konflikt med dvema poloma ali za bitko med dobrim in slabim.

V grški mitologiji je Marsu ime Ares, ki je bil bog vojne. Grki ga niso imeli preveč radi. Posvetili so mu le en hribček in en hram, kar je dovolj zgovorno. Ares je jezni in razkačen bog, ki je vedno izgubljal. Poleg Aresa, so imeli Grki še Ateno, boginjo vojskovanja, ki pa je zaradi svoje modrosti in strategije vedno zmagovala. Ares je imel rad vojno zaradi vojne in je kot bog ubijanja in klanja užival v smrti junakov. Čeprav je podpiral pogumne junake, je bil še bolj vesel njihove smrti. Bolj okrutna je bila bitka, večje je bilo Aresovo veselje. Ni ga zanimalo zakaj se je vojna začela niti kako se bo končala, le da se je bojevalo in da so vojaki umirali. Čeprav je Ares odlično obvladal veščine vojskovanja, so se vojne starešine pred pričetkom bitke raje posvetovali s Palado Ateno. Ares je bil nezanesljiv in je hinavsko podpiral eno  ali drugo stran, odvisno od tega, katera stran je bila bolj krvoločna. Pred Aresovim  vozom sta vedno dirjali boginja prepirov Erida in boginja ubijanja Enida. Čeprav je bil Zevsov sin, ga oče ni maral in mu je celo večkrat grozil, da ga bo zaradi okrutnosti vrgel v  podzemni svet Tartar.

Ares je bil po vojaško grob, vendar zelo lepo raščen in atletsko razvit.  Afroditi je izvabil marsikateri vzklik in vzdih. Iz zveze z prelepo boginjo je  imel sinova Dima in Foba. Bila sta simbola groze in strahu in sta očeta vedno spremljala na bojiščih. Ni bilo  bitke, v katero Ares ni bil vpleten. Njegov zaščitni znak so bili velik, bronasti ščit, meč in sijajni oklep. Bil je znan po vzkipljivosti in nekontrolirani jezi, kar je bil najpogostejši vzrok za njegove poraze. Premagovali so ga smrtniki in bogovi, kljub vojaškim spretnostmi, ki jih je premogel. S pomočjo Atene ga je v trojanski vojni z kopljem ranil Diomed, vodja Argejcev. Legenda pravi, da je Ares tako  kričal od bolečine, kot deset tisoč vojakov in se je strahopetno skril na Olimp. Enkrat drugič ga premagal Herkul in tudi dva mlada giganta Oto in Efijalt, ki sta ga zvezala in zaprla v kovinsko posodo, kjer naj bi na veliko veselje mnogih drugih bogov, celo svojega očeta Zevsa, ostal za vedno zaprt. Po trinajstih mesecih ujetništva ga je rešil Merkur- Hermes, bog trgovine in komunikacije. Ares je tudi praoče Amazonk.

Za razliko od Grkov, so imeli Rimljani Aresa za najbolj pomembnega  boga. Pri njih se je imenoval Mars. Bil je sin vrhovnega boga Jupitra in njegove žene Junone. Po moči je bil enak svojemu očetu.Postal je simbol vsega najbolj pozitivnega in zmagovalnega, kar  lahko ima en človek ali pa celoten narod.  Mars je bil oče Romula in Rema, dvojčkov, ki sta ustanovila Rim. Rimljani se ponašajo, da njihove korenine izhajajo direktno od Marsa. Zato so mu v njegovo čast v Rimu mu postavili več svetišč in hramov, med katerimi je najstarejši tisti na Marsovem polju, kjer so se vojaki urili v vojaških veščinah in se pripravljali za vojne. Cesar August je v čast Marsa – maščevalca, v spomin na smrt svojega očima Cezarja, zgradil največji hram v Rimu, od katerega na žalost ni kaj dosti ostalo. Mars je še danes simbol vojne in Marsovo polje imajo v San Peterburgu, Detroitu in Parizu. Rimljani so bili prepričani, da imajo pri Marsu posebne simpatije. Najprej so ga imeli za boga žetve, polj, gozda in pomladi. Zato se je mesec marec- latinska beseda Martinus, imenoval po njem. Marsova žena je bila boginja Nerija, ki pa ni bila mati Remula in Roma. Njihova mati je bila vestalka Reja Silvija, hčerka kralja Numitorja. V rimski mitologiji so v vojni Marsa  spremljali Palo – bledilo in Pavot – groza. Ko so govorili o Marsu kot o svojem očetu, so ga Rimljani imenovali MARS PATER. Ko pa je odhajal v vojno so ga imenovali MARS VIKTOR- zmagovalec. Prirejali so mu svečanosti in mu prinašali žrtve. Lastnosti, ki jih je imela Atena v Grčiji, je v Rimu imela boginja vojne MINERVA. Vendar je Mars vse do razpada rimskega carstva imel najmočnejšo vlogo v življenju Rimljanov.

Astrologi Marsa imenujemo “krvavi planet”. Če je v horoskopu pozitiven daje človeku moč, voljo za življenjem, voljo za delo, optimizem, strast in dinamiko. Gospodari  z našim praktičnim delovanjem,  (ne intelektualnim delom) in aktivno sodeluje z vsemi ostalimi dejavniki, ki nam prinašajo uspeh in zmago.

Če je slabo položen v naš horoskop, je odgovoren za agresijo, razpade, pretepe, prepire, hude kritike in maščevanje. Tako je Mars enako močno poudarjen pri ljudeh, ki za izvajanje svojega poklica potrebujejo velik pogum, kot so recimo vojaki, vojne starešine. Tudi pri tistih, ki za dosego svojih ciljev potrebujejo entuziazem in fanatizem je Mars močno prisoten. Brez njegove pomoči se ni srečanja strastnih ljubimcev, ni tveganih ekspedicij pustolovcev. Tudi raziskovalci iz različnih področjih znanosti ne morejo shajati brez njega.

Za vse ljudi, ki imajo močno pozicioniranega Marsa, je življenje  velika borba, akcija,  trošenje energije do maksimuma, ogenj v strehi in v srcu, na vseh področjih njihovega delovanja. Za dosego velikih ciljev vedno potrebujemo  motor – ime mu je Mars. On poganja gradnjo in razgradnjo, idejo pretvarja v dejanje, uresničuje sanje in skozi večnost spreminja ta svet. Mars nam pomaga nabirati izkušnje na lastni koži in jih spreminja v  poezijo, filozofijo, umetnost ali v humanitarne projekte.

Vsak planet je najmočnejši v svojem sedežu. Kljub temu, da je Mars najmočnejši v ognjenih znamenjih in da ima svoje sedež v znamenju Ovna, je močan tudi v znamenju Škorpijona, ki po kvaliteti pripada vodnemu trojstvu. Egzaltacija Marsa je v Kozorogu na 28 stopinji, kar pomeni, da mu je tudi v Kozorogu dobro, čeprav Kozorog pripada zemeljskem trojstvu. Mars združen s trmastim Kozorogom lahko naredi čudeže ravno zato, ker  ga Kozorog umirja, pripravi do obravnave dogodkov brez nasilja. Mars se najslabše počuti  na 28 stopinji v znamenju Raka. Slabo se počuti tudi v Vodnarju in v Tehtnici, kjer je njegov vpliv onemogočen in je prikrajšan za aktivno delovanje. V ostalih znamenjih je njegovo delovanje na solidni polovici. Na telesnem nivoju gospodari z našo glavo, a tudi v ascedentu našega horoskopa, upravlja z glavo. Kdor ima v natalni karti močnega Marsa v slabih aspektih, jih pogosto v fizičnih obračunih skupi v glavo. Taki ljudje se morajo nenehno dokazovati z uporabo svojih mišic, ali pa reševati vsakodnevne življenjske situacije z nasiljem, ki je usmerjeno bodisi v druge ali pa vase.

V horoskopu ženske Mars opredeljuje tip moškega, ki ji je fizično najbolj privlačen in način kako se odziva svojemu moškemu.

Vsak aspekt, ki ga ima Mars do Sonca ojača našo  telesno moč in fizično konstitucijo. Vsi aspekti do drugih planetov označujejo energijo s katero bo ta planet vplive Marsa podpiral ali slabil.

Menim, da je natalni horoskop posnetek celotne energije vesolja v trenutku našega rojstva. Ne moremo ga spreminjati po svoji volji zunaj okvirja v katerega je vpeta naša bazna energija. Vendar imamo znotraj postavljenih meja možnost spreminjanja vsega kar je predstavljeno s simboliko planetov, aspektov, ki jih planeti medsebojno ustvarjajo in  preko simbolike zodiakalnih znamenj. Res je, da je težje doseči želene spremembe, če imajo planeti in znamenja medsebojne slabe aspekte kot pa če so njihovi medsebojni odnosi harmonični. V vsakem primeru se moramo prvo odločiti kakšni želimo biti. Odvisno od naše odločitve se bo tudi naše zunanje okolje odzivalo na naše potrebe. Če se odločimo, da bomo dobri, kljub slabim aspektom v našem horoskopu, je možno doseči dobre učinke, če bomo znali zaprositi za pomoč ljudi v našem okolju, bodisi da gre za partnerje, sorodnike ali prijatelje.

Ko dobro poznamo svoj horoskop, nam ni težko sprejeti dejstva, da moramo energijo Marsa redno trošiti, ne glede na to, ali je močno izražena ali pa je blokirana. V vsakem primeru, jo je treba porabiti, sicer se obrne proti nam in lahko postane destruktivna. Ko je Marsu omogočeno pozitivno delovanje, se obnaša odločno, samozavestno in iniciativno. Zaščitne besede so v teh primerih: ustvarjam, delujem, želim se ljubiti, želim ustvarjati življenje.
Če aspekti Marsa niso dobri,  smo trmasti, agresivni, ljubosumni, kruti, uničevalni do sebe in do drugih, razdiralni in zlobni. Takrat so besede, ki nas spremljajo : rušim življenje in želim smrt, želim te mučiti in se ti maščevati.

Da boste razumeli kako Mars močno vpliva na življenje posameznika vam bom navedla bom nekaj zgodovinsko znanih oseb, katere so imele v svojem horoskopu močno izraženega Marsa.

 • Oliver Kromvel, vodja angleške meščanske revolucije je imel Marsa v  znamenju Ovnu,  blizu ascedenta
 • Robespjer ga je imel v znamenju Leva, v trigonu z Jupitrom
 • Oto fon Bizmark  je  imel Marsa v Vodnarju, v trigonu z Jupitrom in Soncem v Ovnu
 • Gavrilo Princip, ki je izvedel atentat na prestolonaslednika Ferdinanda in ga tudi ubil, je imel ascedent v  znamenju Ovna in Mars v kvadratu s Saturnom, kar med Marsovimi aspekti šteje za najbolj nevarnega.
 • Lenjin je imel Marsa v znamenju Ovna, v trigonu s Saturnom, ki pa šteje za najmočnejši aspekt. Oseba, ki ga je sposobna potegniti za seboj milijone ljudi in jih tudi pripeljati do želene zmage
 • Lav Trocki ( 26.10.1879) je imel Plutona in Marsa v Ovnu in v konjunkciji z zvezdo trajnico Algol. On je bil oče  Rdeče armade in  je po zmagi nad fašizmom  kasneje postal veliki nasprotnik Staljinovega sistema. Zaradi tega so ga vrgli iz Partije in izgnali iz Rusije. Konjunkcija z zvezdo Algol je botrovala, da mu je  Ramon Mrecader,po nalogu Staljina, s kladivom razbil glavo.
 • Adolf Hitler,  ( 20.4.1889), ki je oče največjega masakra v zgodovini človeštva, ni bil po fizičnem videzu niti malo podoben grškemu bogu Aresu. Kvečjemu je  zaradi svojih okroglih lic bil bolj podoben hermafroditu, pa je vseeno dosegel mesto glavnega poveljnika nemške vojske. Hitler je imel Venero v 8. hiši (predstavlja hišo vojne) v konjunkciji z Marsom in Saturnom v 10. hiši. Ta položaj Saturna je iz njega naredil destruktivnega  demona z odtenkom ženske narave. V zgodovini poznamo tudi ženske, ki so bile sposobne narediti najhujše zločine, posebej če je šlo za maščevanje moškemu, ki jih je zavrgel.
 • Charli Chaplin, genialni režiser in komik je rojen 18.4. in je razen sončevega znaka Ovna imel tudi ascedent v drugem sedežu Marsa, tj. v Škorpijonu. Njegov Mars je bil v Biku, kjer se ne počuti preveč dobro, vendar se nahaja v 7. polju, kar predstavlja področje javnosti in popularnosti. Tudi Chaplin je imel slab aspekt Saturna in Marsa, vendar na srečo se je to dogajalo v 9. polju, ki predstavlja globoko moralo in razsvetljen duh. Tako je Chaplin  satanski aspekt, ki je iz Hitlerja naredil morilca,  s pomočjo svojega talenta spremenil  v umetnost.
 • Giacomo Kazanova je  lahko hvaležan Marsu, ki je bil gospodar in sončevega znamenja Ovna in ascedenta Škorpijona, da je imel takšno količino energije na področju seksualnosti, čustev in strasti. Bil je obseden z ženskami in seksom. Štirikrat je prebolel sifilis, dvanajstkrat je bil ranjen z mečem v dvoboju, bežal iz zaporov in iz postelj poročenih žensk in devic.
 • Van Gogh je imel Sonce v Ovnu in Marsa v 10. hiši, vendar v kvadratu z Luno in Jupitrom. Zato so na njegovih slikah žive ovnove barve in zaradi slabega aspekta z Marsom si je Van Gog  v ekstazi odrezal uho.
 • Fridrih Nitsche, je zaradi Marsa bil nenehno v vojni z cerkvenimi  avtoritetami in je v svojih delih napadal in rušil moralo in religijo cerkvenega  sistema.
 • Martin Luter je imel 5 planetov v Škorpijonu in iz njih je črpal svojo moč, da se zoperstavi papežu in da  je rušil vse lažno v krščanstvu.
 • Mafijec  Lucky Lucciano je imel pet planetov v Škorpijonu, med njimi Sonce, Merkurja, Urana in Marsa, ki so mu dali satansko moč in potrebo po ubijanju, uničenju in klanju. Njegov horoskop je med najbolj ekstremnimi. Razen destruktivne kombinacije mu ni ponudil nikakršne druge možnosti za življenje.

Res je, da nam je Vesolje ob rojstvu dalo v uporabo naš horoskop z omejitvami in značilnostmi, ki jih ne moremo spreminjati po mili volji. Vendar nam je znotraj horoskopa, razen Marsa, ki nas lahko zapelje s svojo agresijo, dalo tudi Merkurja, ki predstavlja razum in nam je dalo tudi Saturna, ki predstavlja disciplino, kakor tudi druge planete, ki so  vsak po svoje predstavljeni v svoji simboliki.

Vsi planeti skupaj so lahko kontrapunkt delovanju Marsa, čeprav ima nakazane  slabe aspekte, ko se odločimo ravnati po načelu moralnega kodeksa, pravilnosti in pravičnosti.

Predavanje 03.11.2009
CENTER EKOVITA