ČUDEŽNO ZDRAVILO

Kozje mleko

Kozje mleko, zlasti pa sirotka in drugi fermentirani izdelki iz kozjega mleka, sodijo med najbolj zdravilna hranila, kar jih pozna človeštvo.

KOZA

Kot živilo so kozje mleko  cenili že v starem Egiptu, saj so ga poleg ostalih dragocenosti polagali k faraonom v grobnice. Že davno tega so se s pripravki iz kozjega mleka lotevali raznih zdravstvenih tegob. Hipokrat in tudi njegovi predhodniki so s kozjim mlekom in kozjimi izdelki zdravili različne bolezni. Hipokrat je bolne zdravil predvsem s kozjo sirotko.  Tudi  sedemkratna nemška Nobelova nominiranka dr. Johanna Budwig je s kozjo skuto v kombinaciji z lanenim oljem pozdravila veliko hudih bolnikov. Danes pa kozje mleko in različne fermentirane izdelke iz njega spet uporabljajo pri zdravljenju tudi najhujših bolnikov, zlasti rakavih.

KOZA 1

Kozje mleko učinkuje antikarcinogeno, protibakterijsko in protialergijsko, še najbolj je podobno materinemu mleku. Kozja sirotka poleg tega močno razstruplja organizem in krepi našo odpornost.

Je odlična izbira za prehrano majhnih otrok, saj imajo ravno pravo kombinacijo mineralov in maščobnih kislin, ki ne obremeni organizma in jih ta zato lahko brez težav predela.

Kozje mleko ne vsebuje aglutinina, zato so maščobne kroglice v kozjem mleku mnogo manjše kot v kravjem in so enakomerno razpršene v tekočini, kar pomeni, da je naravno homogenizirano.

KOZJE MLEKO 3

Beljakovine kozjega mleka v želodcu tvorijo mehkejši skupek kot beljakovine kravjega mleka. Zato gre hitreje skozi prebavni trakt in je lažje prebavljivo kot kravje mleko.

Kozje mleko povzroča manj alergenih reakcij in ga lahko uživajo mnogi ljudje, ki kravjega mleka ne prenesejo.

Po hranilni vrednosti je zelo podobno kravjemu, vsebuje pa manj holesterola in več kratkoverižnih maščobnih kislin.

Kozje mleko je bogato s kalcijem, fosforjem, riboflavinom (vitamin B12) in kalijem. S kozarcem kozjega mleka pokrijemo tretjino dnevnih potreb po kalciju in četrtino dnevnih potreb po fosforju.

Uživanje kozjega mleka je še posebej primerno za mlade, ki so v obdobju hitre rasti, in za preprečevanje osteoporoze. Riboflavin je vitamin, ki je odgovoren za proizvodnjo telesne energije, lahko pa tudi zmanjšuje pogostnost napadov migrene. Kalij ohranja normalen krvni tlak in delovanje srčne mišice. Kozje mleko vsebuje štirikrat več kalija kot natrija, zato preprečuje visok krvni tlak in ščiti pred arteriosklerozo.

Redno uživanje kozjega mleka pomaga pri živčnih težavah, saj pomirja in odpravlja posledice stresa, izboljšuje koncentracijo in odpravlja občutke tesnobe.

Kozje mleko je odlično domače zdravilo proti nevrodermitisu.

Pomaga pri zdravljenju želodčnih in črevesnih obolenj (diareja, kolika, zaprtje, bruhanje, napenjanje),

Pri respiratornih bolezni (astma, rinitis, bronhitis) in kožnih sprememb (ekcem, dermatitis, izpuščaji).

Kozje mleko vsebuje orotno kislino, ki ščiti telesne celice, in zaenkrat še precej neraziskano skupino učinkovin, ki bodo morda nekoč razjasnile, zakaj koze ne zbolijo za rakom. Vsebuje pa tudi posebne biološko dejavne učinkovine, ki ugodno vplivajo na ohranjanje zdravja, podaljšujejo življenje celic in zavirajo staranje organizma.

KOZA - STARANJE

Kozje mleko je naravno sredstvo proti staranju.

Sladice s kozjim mlekom pa so bolj kremaste in prefinjene kot s kravjim mlekom.