10 najboljših živil, če želite ohraniti krepke kosti in prožne sklepe

osteoporoza

Osteoporoza je, kot bolezen (ki nas ovira, da živimo sproščeno) zelo prisotna v našem življenju, vendar o njej razmišljamo šele, ko pridemo v zrela leta. Tudi sama imam takšne težave, zato sem zbrala nekaj živil, katere uživam in skušam popraviti napake iz mladosti.

Šele v mojih zrelih letih sem začela razumevati ljudski rek, ki pravi:  “Sprašuje nas starosti, kje je bila mladost?”

1. VodaPITNA VODA 350pt
Če vode ne pijete, potem je škoda denarja za vse ostalo. Še tako kakovostne snovi, ki jih opisujemo, ne bodo prispele tja, kamor so namenjene, če je telo dehidrirano. Ni je snovi, ki vam lahko obnovi hrustance, če je žejno telo iz njega oželo sklepno tekočino. Tudi kosti se ne bodo gradile in obnavljale, če kri ne bo dovolj redka, da pride v notranjost kosti in jim pripelje zalogo kakovostnih hranil.

2. Kakovostni probiotiki

probiotics
S tem se začne resna skrb za kosti in sklepe. Če v vašem črevesju ni dovolj probiotičnih bakterij, ki delajo desnosučne mlečne kisline, se kalcij, železo in mnogi drugi potrebni vitamini in rudnine ne bodo mogli uspešno predelati do oblike, ki jo telo lahko vsrka.

Jaz osebno prisegam na uživanje narvnih probiotikov (kislo zelje, repa, sirotka, zelnica), hrano bogato z  vlakninami in zmanjšan vnos sladkorja, mlečnih izdelkov in ogljikovih hidratov. Kljub močnemu oglaševanju probiotiki v obliki prehranskih dopolnil je to za mene neprimerno slabša izbira. Ne bom rekla, da ne verjamem deklaracijam, ki jih proizvajalci napišejo, enostavno verjamem v  naravno hrano, ki je predelana v habitatu.

3. Sirotka in fermentirana sirotka

sirotka
Sirotka je dragocen vir organskih rudnin skoraj brez obremenjujočih beljakovin in mlečnega sladkorja. Obenem je tudi odličen vir desnosučnih mlečnih kislin, ki omogočajo boljše uspevanje dobrih probiotikov v vašem črevesju.

4. Silicijev gel in rastline z visoko vsebnostjo silicija (npr. oves, zeleni oves in koprive)

kopriva
Silicij dobesedno pripelje kalcij v kosti. Ob tem omogoča tudi vezavo kolagena v kosteh, s čimer postajajo kosti bolj prožne. Silicijeva vloga je nepogrešljiva pri sklepnih hrustancih. Zahvaljujoč lastnosti, da veže nase 300-krat več vode kot tehta sam, omogoča silicij tvorbo strukturnih proteoglikanov – velikanskih molekul, ki omogočajo prožnost hrustanca. Najbolje ga je uživati v obliki koloidnega gela (npr. Silicea Balzam) ali v organskih oblikah, ki jih najdemo v ekološkem ovsu, čaju iz zelenega ovsa, čaju preslice itd.

5. Črni sezam

Črni sezam je presenetljiva zakladnica prepotrebnih snovi za zdravje naših kosti, krepitev energijskega potenciala in kot splošno krepčilo za telo. Ayurvedska in kitajska medicina ga zelo spoštujeta ter pogosto uporabljata za krepitev kosti, mišic, las in tkiv. Zlasti priporočljivo je redno jemanje 1-2 čajnih žličk semen črnega sezama v jesenskem in zimskem času.

6. Alge

klamatske_alge_kapljice
Med algami izstopajo klamatske alge, ki imajo med vsemi algami največ vitamina K, vitamina E, folne kisline, pantotenske kisline in vitamina B12. Zanimivo je, da so njihovo delovanje na artroze preizkušali na artritičnih konjih in psih, ki so imeli velike težave z gibanjem. Pri tem ima najbolj pomembno vlogo fikocinanin, močna protivnetna snov, ki jo najdemo v klamatskih algah. Lastniki psov in konj, ki so jim dodajali klamatske alge, so že po enem mesecu opazili spremembe v igrivosti in gibanju živali. Spremembe po dveh do treh mesecih pa so bile že precej bolj opazne.

7. Ječmenova trava

Ječmenovo travo omenjajo kot izvrstno sredstvo pri osteoporozi in težavah s sklepi večplastno. Lahko jo kupite kot prehransko dopolnilo. Osebno ne vem kaj je to, kar je pakirano v vrečkah z napisom »ječmenova trava« ker ne obstaja niti ena trava, ki se tako imenuje. Zato  sem posejala ječmen in sem ga uživala, ko je »trava« zrasla 10 cm. Vsak ječmen je primeren, kmetje sejejo ali ozimnega ali jarega.

Mislim, da  enake učinke dosežemo tudi če jemo svežo špinačo, solato, ohrovt, zelje, brokole in vse kar ima zeleno barvo in raste pri nas doma. Namen je, da z razstrupljanjem in razkisanjem telesa posegamo v same vzroke, ki pripeljejo do tega, da telo črpa kalcij iz kosti, da bi apnilo zakisana tkiva in sklepe. Kot naravno sredstvo, ki deluje proti vnetjem je zelo koristno pri različnih oblikah artroz. Kot najbolj dostopna zakladnica encimov pa pripomore, da zaužito hrano brezhibno prebavimo in tako povečamo izkoristek koristnih hranil.

8. Sok in gel aloe vere

sok aloa
Tako kot druga omenjena super živila tudi aloe vera deluje večplastno. Ko gre za naš gibalni sistem, so v soku aloe vere zagotovo najbolj dragocene rudnine: germanij, kalcij, krom, železo, kalij, natrij, mangan, magnezij, baker, cink, fosfor itd. Poleg tega vsebuje aloe vera tudi celo vrsto vitaminov: E, beta karoten – pro A, C, B12, B1, B2, folno kislino.
V praksi se je izkazalo, da aloe vera odlično deluje v kombinaciji s pripravki, ki vsebujejo organske spojine kalcija. Npr. aloe vera + koprive ali aloe vera + črni sezam. Snovi v aloe veri namreč zelo pospešijo vsrkavanje kalcija.

9. Kakovostni viri vitamina D

sonce
Najbolj koristno »prehransko dopolnilo« je zagotovo sonček. Zato se mu pokažite čim bolj pogosto in ga zaužijte v majhnih odmerkih ter brez »petrokemijskih dodatkov na koži«.
Od oktobra naprej, ko bo sončnih žarkov začelo zmanjkovati, pa si lahko pomagamo s kakovostnim oljem jeter polenovk, ki je največja zakladnica vitamina D3. Obliko D2 najdemo v manjši meri tudi v gobicah (npr. šitake). Pri izbiri prehranskih dopolnil pa se izognite umetno sintetiziranemu vitaminu D. Nekatere študije namreč nakazujejo, da umetno pridobljeni vitamin D blokira pravilno delovanje naravnega vitamina D3 v telesu. Številni raziskovalci so prišli do spoznanja, da je sintetični D2 v večjih dozah celo toksičen in ima povsem druge karakteristike kot D3.

10. Matični mleček (gelee royale)

Ker imajo hormoni zelo pomembno vlogo pri pravilni obnovi naših kosti in hrustancev, jih je treba redno uravnavati. Pri tem je neprecenljiva pomoč kakovostnega matičnega mlečka. To je edino naravno prehransko dopolnilo, katerega »specialnost« je prav regeneracija in optimiziranje delovanja našega hormonskega sistema, poleg tega pa je odlično vitaminsko-rudninsko dopolnilo k prehrani in prispeva h krepitvi imunskega sistema.